Márki-Zay Péter bejelentette, mi lesz az első lépése választási győzelem esetén

Ezzel indít, ha kormányt vált a nép.

Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje Hódmezővásárhelyen, miután szavazott. A politikus arról beszélt, bíznak a kormányváltó hangulatban, és abban, hogy történelmi nap lesz a mai.

A miniszterelnök-jelölt arra biztatja a polgárokat pártállástól függetlenül, hogy vegyenek részt a választáson. Szomorúnak nevezte, hogy Makón, a Csongrád-Csanád megyei 4-es választókerületben atrocitásokról érkeztek hírek.

Kifejezte, 12 év után először van lehetőség a változásra. Megköszönte mindenkinek a munkáját, aki az elmúlt években részt vett a választási felkészülésben, közülük kiemelte azokat, akik jelenleg a szavazatszámlálás lebonyolításában vesznek részt.

Kifejezte reményét, hogy a fiatalok minél nagyobb számban mennek el választani. Elmondta,

vannak bizakodásra okot adó adatok,

ezzel kapcsolatban a floridai exit pollokra mutatott rá. Kijelentette, a kormánypártok biztosan elviszik a szimpatizánsaikat szavazni, ezért fontos, hogy az ellenzékiek is minél nagyobb számban megjelenjenek az urnáknál.

Arra kérte a választópolgárokat, hogy ne szegje kedvüket az időjárás. Kijelentette, a pártelnökök is mindent megtesznek az ellenzék győzelméért. „A teljes hatpárti ellenzék egységes, fantasztikus dolog, hogy nem sikerült megbontani ezt az egységet! Négy év alatt felépítettük, most egy szent küldetést teljesít a hat párt és mi, civilek egyaránt.

Bejelentette, győzelem esetén az

első lépéseik közt lesz, hogy csatlakoznak az Európai Ügyészséghez,

és börtönbe küldik a bűnözőket, „hogy ne lehessünk következmények nélküli ország„. Azt mondta, sokszínű közösség fogott össze azért, hogy egy tisztességes európai jogállammá válhasson Magyarország.

Kifejezte, fel sem merülhet, hogy Magyarország és más európai tagállamokkal együtt a gázellátást kockáztassa. Elmondta, az orosz állam rászorul az európai államok pénzére, utóbbiak pedig az orosz gázra, így kifejezte, nem várható a gázcsapok elzárása.

Szánalmasnak nevezte, hogy Varga Mihály azt állította, az ellenzék célja, hogy elzárják a gázcsapokat. Emellett Orbán Viktor és Szijjártó Péter háborúval kapcsolatos hozzáállását is nehezményezi. „Végtelenül szomorúnak tartom, hogy valaki képes ennyire lealjasodni a hatalomért és a lopásért” — jelentette ki Márki-Zay.

Azt mondta,

a lopással szemben keményebb fellépésre számíthatnak

ellenzéki győzelem esetén. Azt is elmondta, Orbán fegyvert szállított Ukrajnának, az ellenzéki összefogás civil adományokból mentőt adományozott az országnak.

Angol kérdésre elmondta, Orbán nem tartja tiszteletben a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatást. Hozzátette, a demokráciáért és az igazságszolgáltatás függetlenségéért, sőt „az egész világért” harcolnak az összefogással.

Kijelentette, ezt a választást csak tisztességesen lehet megnyerni, és azt mondta, a kormányfő nem mert kiállni nyílt vitára, pedig szerinte ez elengedhetetlen lenne. „A becsületes, tisztességes magyar emberekért harcolunk a tolvajok ellen” — emelte ki a miniszterelnök-jelölt.

Arról beszélt, Magyarországon nincs demokrácia, és a teljes magyar nyilvánosságot leuralta a miniszterelnök. Ennek ellenére fontosnak tartotta, hogy „tiszta szívvel” megküzdjenek a jelenlegi hatalommal.

Orbán Viktor mindent megtett azért, hogy leválthatatlan legyen, és örökké lopjon

— mondta. Azt is kifejtette, mindemellett több tízezer aktivista őrzi a választások tisztaságát, ők a demokrácia mellett állnak, és az ellenzéket támogatják.

Márki-Zay Péter sajtótájékoztatóját itt lehet megnézni:

(Márki-Zay Péter/Facebook)

Valódi Hírek