Az orosz népnek írtak nyílt levelet az EP frakciói, hogy ők is megtudják, ki a felelős a gyilkos háborúért

„Senki sem fenyegeti Oroszországot, Ukrajnában nincsenek NATO-rakéták” – áll a felvilágosító és megbékélést hirdető írásban.

Az Európai Parlament négy meghatározó frakciója, az Európai Néppárt (EPP), a Szocialisták és Demokraták (S&D), a Renew Europe és A Bal közös felhívást jelentettek meg pénteken, amelyet az orosz népnek címezték.

A levél megjelent a legnagyobb világlapokban, magyar fordítását most mi is közreadjuk alább.

Kedves Európai Szomszédaink,
Kedves Barátaink,

Szörnyű, félelmetes, elfogadhatatlan háború szakítja szét kontinensünk szívét.

Tudjátok, miért.

Mert az orosz hadsereg behatolt Ukrajnába.

Az elnökötök úgy döntött, hogy háborúzni kezd egy olyan országgal, mely nem támadott meg senkit, és mindössze békében akart élni szomszédjaival, veletek és velünk.

Ez a háború már túl sok áldozattal járt. Gyászba taszítja az ukrán családokat, akiket bombáznak, ostromolnak, akik otthonuk elhagyására kényszerülnek. Legyilkolja a ti gyermekeiteket is, akiket ártatlan embereket megölni küldtek, anélkül persze, hogy érthetnék, miért.

Ennek a háborúnak véget kell vetni, amint azt közületek oly sokan, édesanyák, édesapák, újságírók, professzorok, tanárok, diákok, papok, tudósok, művészek és írók bártan, neveteket vállalva petíciókban követelitek.

Mi pedig most azt üzenjük nektek, hogy senki sem fenyegeti Oroszországot, sem Ukrajna, sem az Európai Unió, sem az Egyesül Államok, sem az Atlanti Szövetség nem akar nektek a legkisebb mértékben sem ártani.

Senki sem csatolta el Oroszország egyetlen négyzetméterét sem, nem is akarná. Ukrajnában nincsenek NATO-rakéták, sem európaiak, sem amerikaiak.

Az Atlanti Szövetség egyetlen hadserege sem lépett be vagy lépne be Oroszországba, sem amerikai, sem európai.

Egyetlen dolog fenyegeti országotokat: az a félelem, amit az ébreszt, amikor vezetői úgy cselekszenek, mint most Ukrajnában, mert annak eredménye a gazdasági szankciók sora, a bizalmatlanság és az ebből fakadó kölcsönös neheztelés, a kölcsönösen előnyös együttműködés feladása.

Az egyetlen dolog, ami az elnökötök fenyegetésként él meg, az az a félelem, hogy Ukrajna sikeres, virágzó demokráciává fejlődhet, mely legyőzi a korrupciót és az oligarchák uralmát, példaként szolgálva egy jobb Oroszország számára.

Erre a háborúra nincs magyarázat, és igen, azonnal meg kell állítani, mert képtelen, igazságtalan és még nagyobb veszélyeket hordoz mindannyiunk számára, hisz 27 tagországunk, a ti 27 szomszédotok, az Európai Unió 27 tagállama csak azt a napot várja és reméli, amikor veletek együtt dolgozhatunk Európa, a közös kontinensünk stabilitásáért és jólétéért.

Tartozunk ezzel gyermekeinknek és szüleinknek. Tartozunk ezzel annak az évtizedekig tartó békének, melyet a hidegháború ellenére Európa a második világháború óta élvezett. És mindenekelőtt tartozunk vele identitásunknak, közös európai kultúránknak, hisz ti is, akárcsak mi, elsősorban európaiak vagyunk.

Szentpétervártól, Lisszabonig, Párizstól vagy Moszkvától Berlinig, Kijevig, Varsóig fiataljaink ugyanazt az életmódot és ízlést követik, és ugyanúgy szomjazzák a szabadságot.

Minden generációnk együtt, Dublintól Vlagyivosztokig, mindannyian európaiak vagyunk, mert történelmünk mindig is összefonódott, mert Tolsztoj és Dosztojevszkij, Csehov és Bulgakov, a ti íróitok, közös örökségünkhöz, a világirodalom panteonjához tartoznak, ahol Shakespeare, Hugo, Sevcsenko, Goethe, Cervantes, Kafka vagy Mickiewicz mellett foglalnak helyet.

Mindannyian európaiak vagyunk, mert ti és mi is, közös kultúránkat a görög filozófiából, a római jogból, az Ó- és Újszövetségből, a felvilágosodásból, valamint Athén és Róma demokráciájából merítjük, melyet a brit és francia forradalom újra feltalált.

Tehát igenis fogjunk össze annak érdekében, hogy haladéktalanul véget tudjunk vetni ezeknek a sötét óráknak, és dolgozzunk azért, hogy a ti Föderációtok és a mi Uniónk jelenlegi és leendő tagjaival együtt megtaláljuk az együttműködés útját, amire annyira szüksége van Európának és a világnak.

Tegyünk azért, hogy a kelet-nyugati konfrontáció végét többé senki se győzelemnek vagy vereségnek tekintse, hanem egy új kontinentális demokrácia és jóléti korszak kezdetének.

Dolgozzunk azon, hogy elhozzuk a régóta várt napot, amikor szellemi, természeti és tudományos gazdagságunkat egyesíthetjük, hogy megerősítsük Európát, annak kultúráját és civilizációját.

Igenis dolgozzunk azért a pillanatért, amikor hidak ívelnek át az elfeledett falakon. Folytassuk a munkát, mert a cél korántsem lehetetlen, hiszen ti is és mi is, kedves orosz barátaink, elutasítjuk a háborút.

Tudjuk, hogy közületek sokan elítélik Putyin bűnös támadását, és békét akartok. Az önkényes letartóztatások és a súlyos büntetések veszélye ellenére is halljuk hangotok.

Tudjuk, és biztosak vagyunk mindebben, és ezért fordulunk ma hozzátok azzal a reménnyel, hogy üzenetünk szolgálja és felgyorsítja majd megbékélésünket, és minél előbb magunk mögött hagyhatjuk ezt a feszült helyzetet, a szankciókat és mindenekelőtt ezt a háborút, amelyet elnökötök szabadított rá oly igazságtalanul Ukrajna népére, rátok és gyermekeitekre.

Soká éljen Európa! Soká éjen a béke!

Valódi Hírek