Benkő Tibor: Az orosz támadás rendkívül kegyetlen és agresszív, a NATO erősítésére van szükség

Eddig ezt nem mondták.

Rendkívül kegyetlen, agresszív orosz támadásról, véres, könyörtelen háborúról beszélt Benkő Tibor pénteken egy pécsi lakossági fórumon, amit Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselővel közösen tartottak.

A két és fél órás rendezvény csak az utolsó pillanatban kapott kampányjelleget, amikor először Hoppál, majd Benkő is a Gyurcsány-kormány honvédelmi intézkedéseit, illetve Vadai Ágnes volt honvédelmi államtitkár Facebook-bejegyzéseit bírálták az akkor már elszivárgó közönség előtt.

A fórum első fél órájából egyáltalán nem derült ki, hogy a szomszéd országban háború dúl.

Hoppál a bevezető szövegében a délszláv háború emlékeit idézte fel, Benkő is a béke és biztonság megtartásának fontosságát hangsúlyozta, és szintén a délszláv háború példáján arról beszélt: a nyugat-balkáni béke a mai napig törékeny, aminek megőrzésén több ezer katona dolgozik. Forrongó világ, folyamatosan változó kihívások, kockázatok, fenyegetések vesznek körbe minket – mondta.

Oroszokról és ukránokról jó húsz perccel a kezdés után esett először szó, de Benkő akkor is még csak a Krím-félsziget 2014 orosz annektálásáról beszélt. Ezzel kapcsolatban így fogalmazott:

„Akkor nem volt olyan véres, könyörtelen háború, mint ami most van napjainkban.”

A honvédelmi miniszter a NATO-val szembeni keleti („Oroszország politikai tevékenysége”) és déli (migráció, terrorizmus) fenyegetettségekről beszélt. Benkő szerint a keleti és déli fenyegetettségek metszéspontjában Közép-Európa áll, ezért is van szükség egy ütőképes, a térségben is kiemelkedő magyar haderőre. Szerinte valótlan az az állítás, hogy Magyarország távolodna a NATO-tól, épp ellenkezőleg:

„A rendkívül kegyetlen, agresszív orosz támadás

arra figyelmeztet minket, hogy ennek a szövetségnek még erősebbnek kell lennie, tovább kell erősíteni az elrettentés politikáját, ugyanakkor folytatni kell a párbeszédet is.”

Összesen nagyjából negyedórán keresztül beszélt Benkő az orosz-ukrán konfliktusról, majd áttért a honvédelmi nevelés fontosságára. Benkő szerint „a honvédelemnek erős, egészséges fiatalokra van szüksége”, ezért van szükség a hazafias honvédelmi nevelésre. Hozzátette: ők nem akarják megmondani senkinek, hogy mik legyenek, majd hozzátette: „reméljük, hogy így lesz ez a nemváltással is”. Benkő szerint ők nem befolyásolják a gyerekeket, hogy katonák legyenek, csak táborokat tartanak, ahol megtanulhatják,

„mit jelent a parancs és utasítás.”

A magyar légtérben 40 percig tartózkodó, majd Zágrábban lezuhant szovjet gyártmányú drón ügyében azt mondta az egyik résztvevő kérdésére reagálva, hogy láttak felvillanó pontokat, de nem tudták azonosítani, ezért nem tüzeltek rá.

„Nem úgy van, hogy lőjük le, mert itt repül felettünk.”

Benkő azt mondta, nem magyar, hanem NATO légtérről van szó, ami átnyúlik a határokon. Szerinte a horvátok hiába mondják, hogy náluk csak hét percig repült a drón, közel harminc percen keresztül nekik is látniuk kellett volna.

Hozzátette: nem lehet megmondani, mi Oroszország, és mi Ukrajna szándéka, van-e olyan szándék, hogy belerángassanak országokat a háborúba. Szerinte provokációval el lehet érni, hogy valamelyik NATO-tagországot belerángassák a konfliktusba.

A miniszter mindezek után a honvédelem 2010 előtti leépüléséről, majd 2014-ben induló fejlesztéséről is beszélt, de visszament egészen 1996-ig is.

(via, Telex)

 

Valódi Hírek