Most érkezett: Elbukta a pert a „köztévé”, hazudtak arról, mit mondott Márki-Zay Péter

Újabb narancsos bukta.

Nem jogerősen elveszítette a Márki-Zay Péter által indított sajtópereket a közmédia és a 888.hu, mivel azt állították, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt „leépítené” vidéken az egészségügyi ellátórendszert,

pedig éppen ennek ellenkezőjéről beszélt.

Volt olyan portál, amelyik a pert sem várta meg, előre helyreigazított.

A közmédia híradója, valamint a kormánypárti médiabirodalomhoz, a KESMA-csoporthoz tartozó 888.hu kiadója, a Mediaworks is sajtópert vesztett Márki-Zay Péterrel szemben – mondta ki a hétfő délelőtti tárgyaláson ismertetett elsőfokú ítélet. A sajtóhelyreigazítási perben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet képviselő Litresits András ügyvéd a hvg.hu-nak elmondta: az M1 Híradóban és a 888.hu portálon olyan állításokat tartalmazó közlések jelentek meg Márki-Zay Péterre vonatkozóan, amilyeneket a miniszterelnök-jelölt a hivatkozott lakossági fórumon nem mondott, sőt éppen az ellenkezőjét mondta. Ez a fórum felvétele:

A 888.hu szerkesztősége és kiadója március 8-án átvette az idézést a tárgyalásra, mégsem vett részt rajta, és ellenkérelmet sem adott be. Egyedül az M1 Híradó, vagyis a közmédia képviseltette magát, de

nem tudták igazolni, hogy Márki-Zay Péter hol és mikor mondott olyat, amit a Híradóban január 12-én idéztek tőle.

A Márki-Zay Péter által perelt, neki tulajdonított idézet a Híradóban ez volt:

„Igenis el kell fogadni, hogy sürgősségi vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban, vagy akár falvakban élők közelében.”

Csakhogy a közmédia által hivatkozott tavaly december 15-i kiszombori lakossági fórumon elhangzottak a bíróság szerint pont az ellenkezőjét igazolják, ezért

a Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítélete szerint helyreigazítást kell közölniük.

A közmédiának az alábbi helyreigazítást kellene az elsőfokú ítélet szerint közölnie:

„2022. január 12. napján a Híradó című műsorunk Leépítene vidéken Márki-Zay című hírblokkjában valótlanul híreszteltük, hogy dr. Márki-Zay Péter leépítené az egészségügyi ellátórendszert és tömegesen záratna be szülészeti és sürgősségi osztályokat”.

A 888.hu-nak pedig ezt:

„a 2022. január 12. napján megjelent Márki-Zay Péter sürgősségi ellátásokat és szülészeteket zárna be vidéki városokban című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy dr. Márki-Zay Péter sürgősségi ellátásokat és szülészeteket zárna be a vidéki városokban, továbbá valótlanul állítottuk, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje számos vidéki településen építené le az egészségügyi ellátórendszer különböző elemeit”.

Az elsőfokú ítélet ellen annak írásba foglalását és kézhez vételét követő 15 napon belül a két elmarasztalt fél fellebbezhet, de így már biztos, hogy az április 3-i parlamenti választás után várható csak jogerős döntés.

A Márki-Zay Péter által ugyanezen ügyben szintén beperelt Gondola.hu meg sem várta a bírósági tárgyalást, hanem egy peren kívüli egyezség részeként már március 9-én lehozta az alábbi helyreigazítást:

„A 2022. január 12. napján megjelent »Márki-Zay: Sürgősségi vagy szülészeti ellátás nem kell a vidéki városokban« című cikkünkben az M1 Híradója és az Origo.hu alapján valótlanul híreszteltük, hogy dr. Márki-Zay Péter tömegesen záratna be szülészeti és sürgősségi osztályokat, továbbá valótlanul híreszteltük, hogy dr. Márki-Zay Péter leépítené az egészségügyi ellátórendszert.”

Videó a fórumról:

(via, hvg.hu)

Valódi Hírek