„Már a fél baji szőlőhegy az övé!” – Durván gyarapszik a fideszes Bencsik János vagyona, aki családtagjai nevére íratja az ingatlanokat

2021-ben egyszer sem szólalt fel a tatabányaiak érdekében a Parlamentben, csak a privát gazdagodásával volt elfoglalva.

Felesége és kiskorú gyerekei nevén igyekszik elrejteni a nyilvánosság elől egyre gyarapodó vagyonát Bencsik János, a Komárom-Esztergom megyei 1. számú választókerület fideszes képviselője, aki áprilisban újra elindul a posztért.

Az Átlátszó tényfeltáró portál igyekezett összeszedni az újrázásban reménykedő fideszes politikus vagyonát, azonban nem volt könnyű dolguk, mivel Bencsik János előszeretettel íratja a rokonai, családtagjai nevére a szerzeményeket.

„A fél baji szőlőhegy a Bencsiké”

– idézi a helyieket az Átlátszó.hu, amely felhívja a figyelmet, hogy Bencsik a saját nevére vásárolt egy szőlőt gazdasági épületekkel Bajon, de szinte azonnal, egy hónap múlva ajándékozással átadta a feleségének, Szász Mónikának.

Mivel ez az esemény pont két parlamenti vagyonbevallás között zajlott le, ez a tulajdon sem a 2017 év végi, sem az újraválasztás utáni, 2018 májusi dokumentumban nem szerepel. Az adásvétel és az ajándékozás csak a tulajdoni lapról derül ki.

A birtok számtalan többi ingatlana eleve vagy a feleség, vagy a gyerekek nevére került – bár a vagyonleltárban csak az egyik gyerek „vagyona” szerepel, mindkettejük nevén van ingatlan a tulajdoni lapok szerint.

Ezekből derül ki az is, hogy a Baji úti ház Tatán ugyan a feleség tulajdona, az arra – a Takarékbanktól – felvett jelzáloghitelben Bencsik János adóstársként szerepel.

Bencsik János számára a politika jól láthatóan csak eszköz a pénzszerzéshez: a parlamenti jegyzőkönyv szerint a fideszes képvselő 2021-ben egyetlenegyszer sem szólalt fel a Parlamentben (Így vajon hogy képviseli a helyiek érdekeit?), ehelyett a családi borászatával volt elfoglalva.

Mivel országgyűlési képviselőként a törvény szerint nem lehetne vállalkozó, ezért családi vállalkozását a felesége, Szász Mónika nevére íratta: a Kisbaka Kft.-t 2019 decemberében jegyezték be húszmillió forintos tőkével az Opten adatbázisa szerint.

A cég papíron 100 százalékban a feleség tulajdona, a nevét mégis Bencsik Jánosról kapta: ő a „Kisbaka” egy családi történet szerint.

fotó: Bencsik János / Facebook

A Bencsik János feleségének nevén lévő kft. az üzemeltetője a 2021. március 5-én nyilvántartásba vett őstermelői családi gazdaságnak, amely vélhetően azért jött létre, mert ez az a tevékenység, amit országgyűlési képviselő is végezhet.

A családi gazdaság székhelye Dunaszentmiklóson van, az ottani ingatlan a változatosság kevdéért Bencsik János fiának a tulajdona a földhivatali tulajdoni lap szerint.

Megéri őstermelőnek lenni, mert 2021-től az szja-törvény 7. paragrafusának 3. bekezdése alapján nem kell bevételként figyelembe venni a mezőgazdasági őstermelő e tevékenységével összefüggésben kapott támogatás összegét sem a bevételi értékhatár, sem a jövedelem számításakor.

Az Átlátszó felhívja a figyelmet, hogy a fenti gyarapodást és beruházásokat Bencsik János nem tudná fedezni a bevallott bruttó 1 296 300 Ft havi országgyűlési képviselői tiszteletdíjaiból.

Valódi Hírek