Mi az, amit a fogkorona levételéről tudni érdemes?

Mi az, amit a fogkorona levételéről tudni érdemes?

Az ápolt, fehér fogsor nagymértékben hozzájárul mindennapjaink kiegyensúlyozottságához. Egyrészt azzal, hogy nem okoz egészségügyi problémákat, másrészt pedig azzal, hogy esztétikus megjelenést biztosít és magabiztosságot ad.

Légy te is elégedett a fogsoroddal!

Ehhez nem kell más, csak az, hogy mindig gondoskodj a fogaid épségéről. A megfelelő technikával végzett fogmosás, a fogászati szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel hosszú időre garantálhatja ezt.

Mivel a korszerű fogászat alapelve, hogy a saját fogakat meg kell menteni, ezért akkor sem kell kétségbe esned, ha az idő múlásával itt-ott megkopik a fogzománc vagy sérül a fog. A kisebb-nagyobb hibák, kezdődő szuvasodások kezelhetőek. Így kerülnek fogkoronák a fogaidra, szép megjelenést biztosítva a számodra.

A fogkorona célja a fog hiányzó részeinek pótlása és a további romlás megelőzése. Gyakran alkalmazzák gyökérkezelt fogak esetében is. A fogkoronák ugyanis kiváló eszközök lehetnek a sérülések és hiányok helyreállításához, de a foghíd részeként is megállják a helyüket.

A fogkoronák alapanyagai

A fogkorona készítéséhez többféle alapanyag is használható. A fémvázra égetett kerámia tartós, esztétikus és gazdaságos megoldásnak számít, az arany vázra égetett kerámia ugyanis kifejezetten szövetbarát alapanyag. Egy hátulütője van, az, hogy a nemesfém ára miatt költséges.

Nagy népszerűségnek örvend a cirkónium váz is, ami korszerű anyag – fémmentes fogpótlásnak számít. Mivel az alapváza is fehér, igaz, magasabb áron, de nagyon esztétikus végeredményt biztosít. Emiatt egyre többen döntenek az évtizedekkel ezelőtt felhelyezett korona cseréje mellett. Ehhez azonban a korábbi fogkorona levétele szükséges.

A fogkorona levétele

A Jildent Clinique páciensei között is vannak olyanok, akik kifejezetten a fogkoronák cseréje miatt érkeznek a klinikára. Sokan érdeklődnek efelől is, hogy ez a beavatkozás jár-e bármilyen fájdalommal. Hogy mire számíthatsz a korona cseréjekor? Lássuk!

  • Érzéstelenítik a területet.
  • A fogszakorvos elsőként átvágja a régi koronát, majd azt leemeli a fogról.
  • Megvizsgálja az alatta lévő fogcsonkot, felméri, hogy az milyen állapotban van és kell-e bármilyen beavatkozás.
  • Szerencsés esetben a fogcsonk csiszolható és arra új, esztétikus korona készíthető.

Átmeneti jelleggel ideiglenes fogpótlás helyezhető fel. Erre azért van szükség, hogy a köztes időben se kelljen foghiányosan tevékenykedned. Ilyenkor lenyomatot készít a szakember a korábbi koronáról – még annak a levétele előtt – és ideiglenes koronát készít addig, míg a fogtechnikai laborban a végleges korona el nem készül.

A fogkorona levételére akkor is szükség lehet, ha valakinek fémallergiára utaló tünetei jelentkeznek. A folyamatos gyulladásos, irritációs tünetek miatt minél előbb sort kell keríteni a beavatkozásra, még azelőtt, hogy az még súlyosabb formában jelentkezhetne.

Ha te is esztétikusabb fogkoronákat szeretnél, vagy gondot okoznak a jelenlegi fémvázas koronák, ne habozz! Cseréltesd le minél hamarabb!