Ipari hűtő és társai a vendéglátásban
A vendéglátásban a különféle hűtők rendkívüli szerepet játszanak, nélkülük nem lehet képes a minőségi ételek és italok biztosítására, a színvonalhoz mérten elsőrangú kiszolgálásra. A hűtők és a hűtő alkatrészek kapcsán ezért kifejezetten fontos a szakszerű megközelítés.
Néhány szó az ipari hűtőkről
Az alapanyagok és az elkészült ételek hűtésére, megfelelő hőmérsékleten tartására elengedhetetlen a konyhában egy hűtőszekrény, hát még akkor, ha egy vendéglátóhelyet nézünk, kiváltképp, amennyiben egy éttermet veszünk górcső alá.
Egyes vendéglátóhelyek esetében több gép is szükséges, mindemellett pedig teljesen más, nagyobb és erősebb teljesítményűek kellenek ide, mint egy otthonba. Az sem mindegy, hogy hűtés vagy tárolás a fő funkciója, illetve a fagyasztás is más méreteket ölt az ipari hűtőszekrények esetében.
Feladat, teljesítmény: mi az elvárás?
Az ipari hűtők a nagykonyhai berendezések szerves részei, szokás háttérhűtőknek is nevezni őket. Ezek azok, amelyek az ételkészítéshez szükséges, gyorsan feldolgozandó alapanyagokat és árukat – mint például a húsfélék – hűtik és tárolják a kívánt hőmérsékleten.
Egy konyha megtervezése során kiemelt figyelmet kell fordítani az ipari hűtők mennyiségére, nagyságára és az elhelyezésükre. A hatékony konyhai munka elősegítése elsődleges szempont, a háttérhűtők megjelenése elhanyagolható. Sokkal inkább fontos, hogy a megfelelő hőmérsékleten tudja tartani a készletet folyamatosan, mekkora az űrtartalma és a teljesítménye, illetve az ergonómia. Teljesítményt tekintve egyébként modellenként, típusonként más érték lehet, az alap -2 és +10 fok közötti.
A nagykonyhai gépeknél, így a hűtőknél is rendkívül fontos a rendszeres felülvizsgálat, a folyamatos karbantartás. Egy vendéglátóhely nem kerülhet a hűtő esetleges meghibásodása miatt lehetetlen helyzetbe a vendégek előtt, érdemes így a Gastro Bolt választékát megismerni.
A kínálatában például a Mondial Elite márkához a teljes hűtő alkatrész paletta megtalálható, szinte nincs olyan tartozék, amelyet ne tudna itt beszerezni, ha szükséges. Elvárásainak megfelelően, rövid időn belül gondoskodhat egy nem várt leállás vagy éppen esedékes csere idején új alkatrészről.
További hűtők a vendéglátásban
A háttérhűtők mellett egy vendéglátó egység egyéb hűtőkkel is felszerelt, amelyek mind más-más funkcióval rendelkeznek, különféle típusú alapanyagok, ételek és italok tárolására alkalmasak.
Ide soroljuk az ipari hűtőláda és fagyasztószekrény kínálatot, a salátahűtőt vagy például a sokkoló hűtőt is. Emellett pedig elengedhetetlen az italhűtő, borhűtő, no és a jéggép, hogy az italok a megfelelő minőségben kerüljenek a vendég asztalára.
Amennyiben cukrász készítményekkel is várja vendégeit, akkor feltétlenül érdemes a látvány mellett is elköteleződni, ennek megfelelően pedig egy csemegepult vagy süteményhűtő vitrin beszerzéséről kell gondoskodni.