Súlyos problémára figyelmeztet a NATO-főtitkár: Putyinék vegyi fegyver bevetésére készülhetnek

Ez cseppet sem tréfás.

Interjút adott Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a német Welt am Sonntag nevű vasárnapi lapnak, amelynek során azt mondta,

lehetséges, hogy az oroszok vegyi fegyver bevetésére készülnek Ukrajnában.

A NATO-vezető nyomatékosan felszólította Vlagyimir Putyinékat, ne támadják az ukrán népet tömegpusztító fegyverekkel.

A moszkvai propaganda korábbi állítására reagálva azt mondta, az orosz kormány „abszurd állításokat” fogalmazott meg a szerintük vegyi és biológiai fegyverek előállítására készülő ukrán laboratóriumokról. „{M}ost, hogy ezek a hamis állítások elhangzottak,

ébernek kell lennünk,

mert lehetséges, hogy a hazugságok leple alatt éppen Oroszország tervezhet műveleteket vegyi fegyverekkel” — jelentette ki Stoltenberg.

Elmondta, háborús bűnt követne el az orosz állam a vegyi fegyverek bevetésével. Hozzátette, a Kreml „hamis ürügyeket talál ki„, hogy igazolja”a megmagyarázhatatlant„. A NATO-főtitkár ismételten felszólította az orosz kabinetet, hagyjon fel az ukrajnai invázióval, és térjen vissza a diplomácia eszközeihez.

Stoltenberg attól tart, az eddigieknél is komolyabb csapásokra készülnek az orosz csapatok. „Ukrajna népe bátran és elszántan ellenáll az inváziónak, de a következő napok valószínűleg még nagyobb megpróbáltatásokat hoznak” — jelentette ki.

Mindemellett a főtitkár

kizárta a NATO-részvételt a háborúban.

Ezt azzal indokolta, a NATO védelmi szövetség, és nem akar összecsapni Oroszországgal. Szerinte ezért nem hozhatnak létre repüléstilalmi zónát Ukrajnában, ugyanis az állítása szerint „közvetlen konfrontációval” érne fel.

Jens Stoltenberg mindemellett azt is elmondta, megerősítik katonai jelenlétüket Ukrajna keleti felében, és a katonai szövetség létrejötte óta először aktiválják gyorsreagálású haderejüket, s ezáltal 130 katonai repülőgépet, valamint több mint 200 hadihajót helyeznek készültségbe. Hozzátette, erre a szövetségesek megvédése miatt van szükség.

(hang.hu nyomán)

Valódi Hírek