Hivatalos: Robbanószerkezet volt a Magyarország felett átrepült drónon, a magyar hatóságok súlyos hibát véthettek

Zágrábban landolt, de nem robbant fel.

A horvát védelmi miniszter, Mario Banožić megerősítette azon lapértesüléseket, amelyek szerint robbanóanyag volt a csütörtökön Zágrábban lezuhant drónon. A katonai rendőrség vezetője, Vlatko Kovačević is hasonlóképpen nyilatkozott.

A védelmi miniszter elmondta, a vizsgálat az utolsó fázisnál tart, azonban már most meg tudják erősíteni, hogy robbanóanyag-maradványokat találtak a drón maradványain. „Megtaláltak egy fekete dobozt, ennek alapján várható a repülési adatok megállapítása. Ezt összehasonlítjuk a vizsgálat másik ágával, amelyen a NATO-tagokkal együtt dolgozunk, és rekonstruáljuk a drón útját” — mondta Banožić.

A vizsgálat alapján megállapították, hogy a drón, valamint a rajta található robbanószerkezet is szovjet gyártmányú, azaz nem felderítő gép van szó. Azt azonban még nem tudni, orosz vagy ukrán tulajdonú az érintett szerkezet. A rendőrség azt is megerősítette, hogy a rajta található bomba felrobbant, azonban egyelőre nem tudni, hol és mikor.

Szerdán rendkívüli NATO-ülést tartanak, amelyen szó lesz arról, milyen mulasztást követett el a magyar és a román kormány — utóbbi ország területén azonban csak rövid ideig tartózkodott a szerkezet.

Ha ezt a helyzetet időben észlelték és megoldották volna a szomszédos országokban, ma nem tartanánk itt.

Arra fogunk választ keresni, miért történtek a mulasztások. Románia és Magyarország védelmi minisztere aznap azt mondta, hogy értékelik a történteket” — jelentette ki a horvát védelmi miniszter.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek