Navalnij szóvívője: „Putyin egy őrült, idős ember, aki a háborúba bukhat bele”

Mint a Szovjetunió.

Csütörtök délután Kira Jarmis, Alekszej Navalnij szóvivője egy kerekasztal-beszélgetésen vett részt az ELTE Média Tanszékének szervezésében Polyák Gábor tanszékvezetővel és Krekó Péterrel, a Political Capital igazgatójával.

„Nagy csalódást okoztam anyukámnak azzal, hogy sokáig nem politizáltam, anyám ugyanis nagy ellenzéki.”

– kezdte a beszélgetést Jarmis, aki végül egy választás után fogta fel, milyen mértékben csalták el a szavazatokat (köztük a sajátját is) Oroszországban.

„Elkezdtem ellenzéki gyűlésekre járni, ahol jól éreztem magam, jó volt a társaság – de eredetileg nem annyira kedveltem az ezeken feltűnt Navalnijt, valami miatt gyanús volt nekem.”

Azonban egyre szimpatikusabb lett számára az ellenzéki vezető, akinek a szervezete, a Korrupcióellenes Alapítvány épp szóvivőt keresett 2014 környékén, a sajtós tapasztalatokkal rendelkező Jarmis pedig be is adta az önéletrajzát hozzájuk, azóta pedig folyamatosan náluk dolgozik.

Pár nappal Navalnij letartóztatása után őt is őrizetbe vették a rendőrök, mert a politikus melletti szimpátiatüntetés körüli szervezkedéssel „megszegte a koronavírus-járvány védelmi szabályait”. Emiatt ugyan első fokon elítélték, de megfellebbezte az ítéletet – a fellebbezés után nem sokkal pedig el is hagyta Oroszországot. Jarmis szerint ha visszamenne hazájába, azonnal börtönbe vetnék a jogszabályok megsértése miatt.

Az alapítvány tagjai a nemrég megindult orosz invázió miatt igyekeznek azt is hangsúlyozni a nemzetközi közvélemény számára, hogy Vlagyimir Putyin nem egyenlő Oroszországgal:

„Az oroszok nem akarnak háborúzni — rájuk kényszerítették ezt a helyzetet, ami miatt csak egy embert lehet okolni. Remélem, hogy a munkámmal sikerrel járok, hiszen az oroszok is megszenvedik ezt a konfliktust, rengeteg orosz anya gyermeke halt már meg a harcokban.”

Az alapítvány igyekszik elérni az orosz lakosság minél nagyobb részét is: bár a napokban betiltották a Twittert és a Facebookot is az országban, Jarmis szerint a YouTube még néhol elérhető. Itt indítottak az offenzíva február 24-i kitörése után egy csatornát, ahol minden este élő műsorban számolnak be a háború eseményeiről.

Főleg a fiatal, nagyvárosi férfi nézőket érik el ezzel a tartalommal, amit ma már 700 ezren követnek naponta.

„Ha azt is letiltja minden más platformmal együtt, majd lehet, hogy a végén galambpostával kell kommunikálnunk az oroszok felé. Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy valódi információk jussanak el az emberekhez.”

Kira Jarmis egyetért azokkal, akik szerint Putyin a szankciók miatt bukhat meg:

„Putyin mítosza arról szól, hogy a kilencvenes évek káoszából támasztotta fel Oroszországot, de most már oda vetette vissza, ami még a kaotikus kilencvenes éveknél is rosszabb állapotokat idéz fel – tegnapelőtt még a McDonald’s is kivonult! Nem tarthat ki ez már sokáig az országban, és több tényezőn múlik, hogyan állíthatjuk meg a háborút, ami valószínűleg a rendszer hosszú haláltusáját okozza majd. Ezzel a háborúval Putyin lábon lőtte magát.”

Felidézte, hogy 1991 elején a kommunisták támogatottsága még 98 százalék körül járt, az év végére pedig úgy összeomlottak, hogy maga a Szovjetunió is megszűnt.

Putyinról is meg van a véleménye:

„Biztos vagyok abban, hogy Putyin őrült, vagy legalábbis nagyon furcsa elmeállapotban van. Évek óta elzárva, egy bunkerben él a covid miatt, és néha ugyan feltűnik az állami tévében, de mindig visszatér a bunkerébe.

Elég idős emberről van szó: nincs mobiltelefonja, nem tudja használni az internetet sem, és igazából nincs is kapcsolata a valósággal. Viszont fél is Alekszej Navalnijtól, akire az első számú riválisaként tekint: ezért akarta likvidálni, de mivel ez nem sikerült, börtönben tartja – és ott is fog maradni, ameddig Putyin hatalmon marad.”

(Telex.hu)

Valódi Hírek