WHO: Rohamosan nőnek a kórházak és a mentők elleni támadások Ukrajnában

Kórházakat és más egészségügyi intézményeket soha nem szabad célba venni, még háborúban sem.

Az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna egészségügyi rendszerére „súlyos nyomás nehezedik” az Oroszországgal vívott háborújában.

A WHO európai irodájának vezetője szerint Ukrajnában az elmúlt napokban

gyorsan megnőtt a kórházakat és a mentőket ért támadások száma.

Dr. Hans Kluge azt mondta újságíróknak, hogy február 24-e óta

16 támadást erősítettek meg az ukrán egészségügyi intézmények ellen.

Catherine Smallwood, a WHO Europe vezető sürgősségi tisztje elmondta, ezek a támadások legalább kilenc halálos áldozatot követeltek.

„Magától értetődő, hogy az egészségügyi dolgozókat, kórházakat és más egészségügyi intézményeket

soha nem szabad célba venni,

még válságok és konfliktusok idején sem”

— mondta Kluge.

Kluge kedden elmondta, hogy a koronavírus okozta halálozások száma „sajnos növekedni fog” az oxigénhiány és az ellátási vezetékek megszakadása miatt. A WHO azon dolgozik, hogy Kijevet oxigénnel, inzulinnal, egyéni védőeszközökkel, sebészeti cikkekkel és vérkészítményekkel lássa el.

Kluge hangsúlyozta annak fontosságát, hogy „biztonságos” folyosókat hozzanak létre a humanitárius segélyek számára, hogy a háború alatt segíthessék a rászorulókat.

„A második prioritás annak biztosítása, hogy a szomszédos országok rendelkezzenek az érkezők sürgős egészségügyi szükségleteinek kielégítéséhez szükséges infrastruktúrával és szakértelemmel” – tette hozzá.

Eddig a becslések szerint kétmillió menekült hagyta el Ukrajnát az orosz invázió óta – közölte az ENSZ menekültügyi ügynöksége.

(via, Euronews)

Valódi Hírek