A Megtorló – az ukránok harci drónja rendkívül hatékony az orosz haderővel szemben

Ukrajna alkalmazkodik a modern hadviseléshez.

Sajtóértesülések szerint Ukrajna több tucatszor használta már Megtorló nevű drónját, hogy csapást mérjen az orosz erőkre. Szinte láthatatlan, és tartósan képes a repülésre.

A modern hadviselés nem kívánatos következménye, hogy a konfliktusban álló felek

szokatlan eszközöket is bevetnek.

Ilyen többek közt a Megtorló (Punisher) nevű drón is, amit az orosz–ukrán háború alatt is használnak. Ez nem az oroszok fegyvere, hanem az ukránoké, amit főleg orosz szállítmányok megsemmisítésére használnak.

Az eszköz eddig meglehetősen

„eredményesnek” mutatkozott.

A Business Insider szerint az ukránok mára mintegy 60 alkalommal vetették be a Megtorlót, és mindannyiszor komoly csapást mértek az ellenfélre. A könnyű, 2, 3 méter szárnyfesztávolságú eszköz viszonylag sokáig tud repülni, és mintegy hat kilogramm robbanóanyagot képes leszállítani.

A drónhoz tartozik egy felderítő egység is, a Spectre is (magyarul talán fantomként lehet a legjobban fordítani). Utóbbi nem robbant, csupán célpontokat keres, így elsősorban támogató jellegű munkát végez – a piszkosabb feladatokat már a

Megtorlóra bízza az ukrán haderő.

A drónokat a UA Dynamics fejlesztette ki, amely csapatot a Krím orosz annektálása miatt harcoló veteránok alapítottak. A Business Insider szerint a drónok képesek áthatolni a mélyebben lévő orosz vonalakon is, és ott csapást mérni az ellenfélre, így védve hús-vér katonákat a nyílt összecsapásoktól.

(Business Insider / hvg.hu)

Valódi Hírek