Putyin kimondta: Csupán egyetlen esetben hajlandó elrendelni a tűzszünetet

Szerinte addig nincs miről beszélni.

Vasárnap egy órán keresztül tárgyalt Vlagyimir Putyin néhai szövetségesével, a török nacionalista elnökkel, Recep Tayyip Erdogannal. Ennek során a török államfő felszólította kollégáját, azonnal hirdesse ki az általános tűzszünetet Ukrajna és Oroszország között.

Putyin a BBC szerint azt mondta, csak akkor hajlandó tűzszünetet elrendelni, ha teljesülnek a követelései. Három ilyen van, nevesül, hogy hivatalosan ismerjék el Oroszország részeként a Krím-félszigetet, szüntessék be a fegyverszállításokat Ukrajna felé, valamint vessék el Ukrajna NATO-csatlakozását.

Március 11-e és 13-a között a dél-törökországi Antalyában diplomáciai fórumot tartanak, amelyre meghívták az orosz külügyminisztert, Szergej Lavrovot is. A török kormány azt reméli, az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba is megjelenik majd a találkozón, így a két ország vezető tisztségviselői találkozhatnának egymással.

Egy azonnali tűzszünet lehetővé tenné a politikai megoldás megtalálását és a humanitárius aggályok eloszlatását” — jelentette ki Erdogan. Hozzátette, azonnal humanitárius folyosókat kellene nyitni Ukrajnában.

(MTI korrigálva/Portfolio/hvg.hu)

Valódi Hírek