Kiderült: Bizonyíték támasztja alá a Putyin-rezsim háborús bűneit

Csütörtökön indult útnak Ukrajnába az a csoport, amelynek feladata többek között a háborús törvénysértések kivizsgálása is. — írja a Népszava.

Oroszország még pár napja azt hangoztatta, szeretné megkímélni Ukrajna lakóit a háború hatásaitól, az utóbbi napokban azonban kiderült, hogy az orosz katonai egységek fenntartás nélkül leplezetlenül támadnak polgári célpontokat, ártatlan civilek életét követelve. Ráadásul tiltott fegyverekkel, amelyek használata

háborús bűncselekménynek számít.

Egy, az Amnesty International által közzétett fényképen az látható, amint február 28-án Harkivban kazettás bombát szórtak a város egyik lakótelepére. (A kazettás lőszerek bevetését tiltó 2008-as nemzetközi szerződést sem Ukrajna, sem Oroszország nem írta alá.)

A légitámadásban legkevesebb kilenc ember, köztük gyerekek veszítették életüket. Korábban már dokumentálták azt is, hogy az orosz hadsereg bevetette ezt a fajta fegyvert Szíriában is vagy éppen Irakban.

Csütörtökön indult útnak egy küldöttség a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságról (ICC), hogy megkezdje az esetlegesen elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálását. A csoport azt követően indult el Ukrajnába, hogy a szervezet vezetője bejelentette, megkezdik a bizonyítékok gyűjtését arra vonatkozóan, hogy milyen háborús bűncselekményeket követhetett el Oroszország Ukrajna megszállása alatt. A csapat tagjai közt vannak nyomozók, ügyészek, de olyanok is, akiknek különleges tapasztalatuk van az operatív tervezésben. A hivatal vizsgálata a konfliktusban részt vevő valamennyi fél által elkövetett esetleges háborús bűncselekményt, emberiesség elleni bűncselekményt vizsgálni fogja. Ugyanakkor sem Oroszország, sem pedig Ukrajna nem ismeri el a bíróságot. Kijev még 2014-ben aláírt egy nyilatkozatot, mely szerint kivizsgálhatják az ország területén elkövetett súlyos bűncselekményeket, függetlenül az elkövetők állampolgárságától.

„A háborús törvények továbbra is érvényesek, joghatóságuk pedig egyértelmű. Ez egyúttal figyelmeztetés minden félnek, valamint azoknak, akik részt vesznek a konfliktusban, hogy

be kell tartaniuk a törvényeket”.

— mondta el Karim Khan, az ICC főügyésze a Reutersnek.

„Bármelyik fél, aki civileket vagy polgári objektumokat közvetlenül célba vesz, bűncselekményt követ el a Római Statútum és a nemzetközi humanitárius jog értelmében. Ez ilyen egyszerű”. — nyomatékosította a főügyész.

Közlése szerint a vizsgálat a 2014-ig tartó időszakra terjed ki, amikor Oroszország annektálta a Krím-félszigetet és támogatást nyújtott az ukrán kormányerők ellen harcoló fegyveres szeparatistákánk Donyeck és Luhanszk megyében. Ha megállapítást nyer, hogy Ukrajnában háborús bűnöket követtek el, akkor az ICC a bizonyítékok mentén végigmegy a parancsnoki láncon, egészen a legmagasabb politikai és katonai szintig. „Bárki, aki részt vesz a konfliktusban, fel kell ismernie, hogy nincs joga ilyen bűncselekményt elkövetni”. — vélekedett az ICC ügyésze.

(via, Amnesty International / Népszava)

Valódi Hírek