„Zelenszkij valójában náci”, „orosz népirtás”: A kormány megmondóemberei egymással versenyezve terjesztik az orosz propagandát

Az megy, amit a Kreml diktál.

Egyre több jel utal arra, hogy az orosz háborús propaganda Magyarországra is elért, elsősorban a kormánypárti oldalak, megmondó emberek irányából.

A stratégia egyértelmű: Oroszország — miközben egyértelműen ő az agresszor —

áldozatként

próbálja saját magát feltűntetni. A propaganda szerint belekényszerítették a helyzetbe, és valójában nem is tehet arról, hogy civil áldozatok életét is követelő háborút indított egy független ország ellen.

Ennek eleme, hogy ugyanazokat a féligazságokat, sokszor hazugságokat ismételgetik, minél több platformon. Ezekre példa:

  • A zsidó származású ukrán elnök, Vologyimir Zelenszkij valójában náci;
  • A Majdan után népirtás zajlott Ukrajnában;
  • Ukrajna atomfegyvert akar.

Az utóbbi kettő egyértelműen összeesküvés-elmélet, mert nem folyik népírtás az orosz kisebbség-lakta területeken, és akkor sem lehetne atomfegyvere Ukrajnának, ha akarna; ezt több megállapodás is garantálja.

Az orosz propaganda egyik fő szócsöve Magyarországon Bende Balázs, a közmédia külpolitikai vezető szerkesztője, akinek a nevéhez több ellenzéket gyalázó megszólalás is fűzödik, például amikor arról beszélt, hogy a baloldali arra akarja kényszeríteni az embereket, hogy éhezzenek és fázzanak.

Ezúttal Bende az M1-en azt magyarázta, hogy az orosz lakosság háromnegyede támogatja Vlagyimir Putyin háborúját, egy ismeretlen közvéleménykutatásra hivatkozva.

A Híradó honlapját megfigyelve több cikkben is feltűnik, hogy a háborúra

„különleges katonai hadműveletetként”

hivatkoztak, amire az ukrán területeken élő oroszok védelmében van szükség.

Emlékezetes, hogy Bayer Zsolt és Deák Dániel nemrég még azon nevettek, hogy mindenki hülye, aki szerint Oroszország megtámadja Ukrajnát. Ehhez hasonlóan a Pesti Srácok lelkesítő írásának is azt a címet adták, hogy aki Ukrajna mellett áll, az hazaáruló.

Ezen felül, ha a kormányhoz kötődő oldalak nem lennének elegek, több magyar nyelvű, oroszok által fenntartott is oldal is működik; ilyen az Orosz Hírek nevű, 80 ezer követővel rendelkező Facebook-oldal, amelynek a posztjai hihetetlen mennyiségű reakciót érnek el, a kommentek között pedig feltűnnek a profilkép nélküli, sokat posztoló trollok. A posztok egyszerre közvetítik

a Kreml és a Fidesz üzeneteit is.

Kapcsolódó:

Videóval: Gusztustalanul mosdatják az orosz gyilkológépeket a közmédiának hazudott Fidesz-csatornán

(via Telex)

Valódi Hírek