Megható videón, ahogy a képviselők állva tapsolnak az ukrán nagykövetnek Biden évértékelőjén

Az amerikai elnök újabb szankciókat is bejelentett.

„Vlagyimir Putyin azt gondolta, hogy bevonulhat Ukrajnába és felforgathatja a világot, de helyette olyan falba ütközött, amit soha nem gondolt volna: szembetalálta magát az ukrán néppel”

– mondta Joe Biden kedd este tartotta első évértékelő (State of the Union) beszédét. Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, kiemelt figyelmet szentelt az orosz-ukrán háborúnak; az eseményre még Ukrajna amerikai nagykövetét is meghívták, akit felállva tapsoltak meg a kongresszus tagjai.

„Zelenszkij elnök és minden ukrán vakmerősége, bátorsága és elszántsága szó szerint inspirálja a világot. Polgárok csoportjai tankok útját állják el a testükkel. Mindenki a diákoktól a nyugdíjasokon át a tanárokig katonának állt, hogy megvédjék hazájukat.”

– méltatta az elnök az ukrán népet, és biztosította őket, hogy a szabad világ mellettük áll. Emlékeztetett, hogy Amerika előre megosztotta a világgal, amit az orosz elnök terveiről megtudott, és azt is, hogy Putyin milyen ürüggyel fogja igazolni az agressziót:

„Előre felkészültünk, hónapokat töltöttünk azzal, hogy koalíciókat építsünk ki a világ más szabadságszerető országaival, hogy szembeszálljunk Putyinnal. Megszámlálhatatlan órát töltöttem azzal, hogy egyesítsem európai szövetségeseinket.”

– jelentette ki.

Biden az orosz oligarcháknak is üzent:

„Azt üzenem az orosz oligarcháknak és a korrupt vezetőknek, akik dollármilliókat habzsoltak össze maguknak ennek az erőszakos rezsimnek köszönhetően: ennyi volt! Európai szövetségeseinkkel együtt felkutatjuk és elvesszük tőlük a jachtjaikat, a luxusingatlanjaikat, a magánrepülőiket.”

Emellett bejelentette, hogy au EU-hoz és Kanadához hasonlóan az Egyesült Államok is

lezárja a légterét

az orosz gépek elől, valamint, hogy 1 milliárd dollárral támogatják az ukrán védekezést; katonákat azonban nem küldenek harcolni.

„Csapataink nem azért mennek Európába, hogy Ukrajnában harcoljanak, hanem hogy megvédjék NATO-tag szövetségeseinket abban az esetben, ha Putyin úgy döntene, hogy tovább nyomul nyugat felé”

– fogalmazott.

Beszélt arról is, hogy Amerika harminc országgal együttműködve

hatvanmillió hordónyi olajtartalékot

szabadít fel, hogy csökkentsék az árakat, és további mennyiség felszabadítására is készen állnak.

„Putyin bekerítheti tankokkal Kijevet, de soha nem fogja megszerezni az ukrán emberek szívét és lelkét”

– közölte az amerikai elnök, és felszólított mindenkit, hogy merítsenek erőt az ukrán nép vasakaratából.

Videó, ahogy felállva tapsolnak a képviselők az ukrán nagykövetnek:

(via RTL/Telex)

Valódi Hírek