Biden: Putyin súlyos árat fog fizetni Ukrajna megszállásáért

Megtartotta első évértékelő beszédét Joe Biden amerikai elnök szerda hajnalban az amerikai kongresszusban.

Biden egyórás beszédének első negyedóráját az orosz–ukrán háborúnak szentelte, és többek között arról beszélt, hogy

Vlagyimir Putyin csúnyán elszámolta magát az ukrajnai invázióval, és borsos árat fog fizetni az agresszióért.

Ezenkívül hivatalosan is bejelentette, hogy az USA lezárja légterét az orosz repülőgépek előtt.

„Hat nappal ezelőtt Vlagyimir Putyin meg akarta rengetni a szabad világ alapjait. Azt hitte, hogy a fenyegetőzései miatt azt tehet, amit akarhat. De csúnyán elszámolta magát

— jelentette ki beszédének elején Biden.

Azt hitte, hogy bevonulhat Ukrajnába, és a világ majd nem tesz semmit. Ehelyett egy olyan falba ütközött, amire nem számított: az ukrán emberekbe”

— fogalmazott az amerikai elnök, majd hozzátette:

„Zelenszkij elnök és minden ukrán vakmerősége, bátorsága és elszántsága szó szerint inspirálja a világot”.

Biden arról is beszélt, hogy az orosz elnök „azt hitte, hogy a Nyugat és a NATO nem fog reagálni, és megoszthat minket itthon és Európában. De Putyin tévedett. Mi készen állunk, egységesek vagyunk, és azok is maradunk”. — jelentette ki a Biden.

Az amerikai elnök elmondta, hónapokat töltöttek azzal, hogy koalíciókat építsenek ki a világ más szabadságszerető országaival, hogy szembeszálljunk Putyinnal.

Miután pedig beigazolódtak az amerikai hírszerzés vészjósló értesülései, és megindult az orosz invázió, a szabad világ országai most felelősségre vonják az orosz elnököt a tetteiért Biden szerint. „Putyin jelenleg jobban el van zárva a világtól, mint valaha”. — jelentette ki az elnök, mire nagy tapsot kapott a teremben ülő politikusoktól.

Biden kitért Putyin mellett az orosz elnök oligarcháira is:

„Azt üzenem az orosz oligarcháknak és a korrupt vezetőknek, akik dollármilliókat habzsoltak össze maguknak ennek az erőszakos rezsimnek köszönhetően: ennyi volt! Európai szövetségeseinkkel együtt felkutatjuk és elvesszük tőlük a jachtjaikat, a luxusingatlanjaikat, a magánrepülőiket”.

„De hadd legyek világos! Csapataink nem vesznek részt és nem fognak részt venni az orosz erőkkel folytatott ukrajnai konfliktusban. Csapataink nem azért mennek Európába, hogy Ukrajnában harcoljanak, hanem hogy megvédjék NATO-tag szövetségeseinket abban az esetben, ha Putyin úgy döntene, hogy tovább nyomul nyugat felé”.

— jelentette ki Biden.

„Putyin erőszakot és káoszt szabadított el. És bár lehet, hogy sikereket ér el a harcmezőn, hosszú távon nagyon borsos árat kell fizetnie ezért”.

— fogalmazott az elnök.

Biden azonban megnyugtatott mindenkit, a szankciókkal Oroszországot célozzák, és mindent megtesznek azért, hogy az Egyesült Államokban ne lehessen érezni a következményeit. Bejelentette, hogy ennek érdekében az Egyesült Államok és szövetségesei hatvanmillió hordó olajat szabadítanak fel a tartalékokból, mint azt már szintén megszellőztették az amerikai lapok a beszéd előtti órákban.

Biden arról beszélt, hogy tudja, hogy minden amerikainak nyugtalanítóak a hírek (utalva a háború gazdasági hatásaira). „De azt akarom, hogy tudjátok: rendben leszünk”. — jelentette ki az elnök.

(via, CNN / Telex)

 

Valódi Hírek