A paksi bővítést is betiltanák: Fájni fognak a kormánynak az új uniós szankciók Oroszország ellen

Több javaslat is érint minket.

Kedden rendkívüli plenáris ülésen szavaz az Európai Parlament arról az ötpárti javaslatról, amely további szankciókat róna ki Oroszországra Ukrajna megtámadása miatt.

Többek között korlátoznák az orosz olaj és gáz behozatalát, és betiltanák az orosz befektetéseket az EU-ban. Emellett kizárnák az összes orosz és belarusz bankot a SWIFT-rendszerből.

Magyarországot több javaslat is érinti:

Egyrészt kitiltanák az orosz ellenőrzésű Nemzetközi Beruházási Bankot, ami egyértelmű utalás a Budapesten létrehozott orosz „kémbankra”.

Másrészről felszólítanák a tagállamokat, hogy szüntessenek meg minden együttműködést Oroszországgal a nukleáris területen, különösen a Roszatommal és annak leányvállalataival. Ez különösen

Paks II miatt fájhat

a magyar kormánynak, mert a tervezett új atomreaktor építéséért is a Roszatom lenne a felelős.

Az orosz és belarusz vezetéshez közel álló oligarchákat is szankcionálnák, és arra kérik a tagállamokat, hogy vonják vissza a tartózkodási engedélyt és állampolgárságot a nagy vagyonnal rendelkező orosz magánszemélyektől és családtagjaiktól. Ahogy korábban megírtuk, Magyarországon

több mint ezer kétes hátterű orosz személy

kapott letelepedési engedélyt.

A tervezetben szerepel az is, hogy a nagy port kavart kvótahatározathoz hasonlóan létrehoznának egy szolidaritási mechanizmust az Ukrajnából Lengyelországba, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába érkező menekültek más tagállamokba történő elosztására.

A parlamenti állásfoglalásnak nincs jogi ereje, a benne foglalt javaslatokat sem az uniós intézményeknek, sem a tagállamoknak nem kötelező végrehajtaniuk.

(via Népszava)

Valódi Hírek