Szakértő: Oroszország nem számolt Ukrajna harci szellemével

Rácz András biztonságpolitikai szakértő a Telex-nek adott interjút, melyben részletesen beszámol az orosz-ukrán háború fejleményeiről, illetve több fontos stratégiai és politikai kérdés is szóba kerül a beszélgetésben.

Mint ismeretes, az orosz haderőt meglepetésként érte Ukrajna ellenállása és a támadásokkal szemben mutatott ereje. Ezen kívül több stratégiai kérdésben és katonai műveletben,

az orosz fél nem jól mérte fel a helyzetet.

— fogalmazott Rácz András.

A több szakértői vélemény mellett, fényképek és tudósítások is megerősítik a biztonságpolitikai szakértő álláspontját. A legújabb értesülések szerint a rubel árfolyama beszakadt, a Nyugat szankciói pedig éreztetik hatásukat Oroszországgal szemben, melyek közül a szakértők az ország SWIFT rendszerről való lekapcsolását tekintik a legsúlyosabb szankciónak, ami vélhetően súlyos gazdasági következményekkel sújtja egész Oroszország gazdaságát.

A megtorló intézkedések nem érintik az energetikai szektort, ami mentességet kapott a szankciók alól. Rácz András ugyanakkor hozzátette, hogy várhatóan nagyobb inflációval számolhatnak a nyugati országok a szankciók miatt. A SWIFT-ről való lekapcsolás, évente több ezermilliárd dolláros bevételkiesést jelent majd Oroszországnak.

„Ez példátlan szankcionálás a nemzetközi kereskedelemben”.

— mondta Rácz András.

A szakértő kiemelte, hogy jelenleg nagyon nehéz valós információk alapján tájékozódni, ugyanis az orosz „tájékoztatást” a dezinformációs hadviselés jellemzi, így nehezebbé válik a pontos valóság megismerése. A biztonságpolitikai szakértő kulcskérdésnek az ukrán „harci szellemet” tartja és azt is elmondta, hogy Ukrajna reális célja nem a győzelem lehet, sokkal inkább az, hogy

Oroszország ne érje el saját céljait.

(via, Telex)

Valódi Hírek