Megkezdődtek a tárgyalások Fehéroroszországban: Az ukránok közölték követeléseiket

Sem az ukrán, sem az orosz elnök nincs jelen.

Tűzszünetet és az oroszok kivonulását akarja elérni az ukrán küldöttség, az orosz-ukrán delegáció ma délelőtt 10 órakor kezdődött tárgyalásán. Az ukrán delegáció a fehérorosz-ukrán határon tárgyalja a főbb kérdéseket az oroszokkal. A Nexta értesülései szerint a küldöttek közt van az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznikov is — írta meg a hvg.hu.

A CNN értesülései szerint az ukránok már közölték, hogy mik a követeléseik. Az elnökség közleménye szerint:

azonnali tűzszünetet, valamint az orosz csapatok kivonását szeretnék elérni.

Sem Zelenszkij ukrán elnök, sem pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök nem vesz részt a tárgyaláson, mert egyikük sem igazán hisz annak sikerében, de azért tesznek egy próbát. Zelenszkij célja, hogy megmutassa:

a kijevi vezetés meg akarja állítani a háborút.

Mint arról egy korábbi cikkünkben beszámoltunk, az ukrán elnök az AFP beszámolója szerint azt követeli, hogy az Európai Unió egy különleges eljárás keretében azonnal vegye fel Ukrajnát az EU-tagok sorába.

Vlagyimir Megyinszkij, az orosz delegáció vezetője elmondta: készen állnak az ukrán féllel mindaddig tárgyalni, ameddig sikerül megállapodásra jutni.

„A konfliktus minden órával csak húzódik, ukrán civilek és katonák halnak meg. Megállapodásra akarunk jutni, de az egyezségnek mindkét fél érdekét kell szolgálnia”

– fogalmazott Megyinszkij.

Valódi Hírek