FRISS: Ukrajna rendkívüli állapotot vezetett be az ország egész területére

Fokozódik a helyzet.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) úgy határozott, hogy az egész országban rendkívüli állapotot vezet be, kivéve Donyeck és Luhanszk megyéket, ahol ez a vészhelyzeti jogi rendszer már érvényben van – közölte Olekszij Danyilov, az RNBO titkára szerdán, a tanács ülését követően.

A döntést még jóvá kell hagynia a parlamentnek. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint a törvényhozásnak erről 48 órán belül határoznia kell. A hírportál úgy tudja, hogy a parlament még szerdán dönteni készül róla.

Danyilov kifejtette, hogy a rendkívüli állapothoz kapcsolódó korlátozások régiónként eltérőek lesznek. Közölte, hogy a rendkívüli állapotot a Tanács harminc napra javasolja bevezetni. Szavai szerint ez a legtöbb állampolgár életét semmilyen módon nem fogja érinteni.

„Ez a közrend, a lakosság és a nemzetgazdaság létfontosságú tevékenységét biztosító létesítmények védelmének erősítése lesz, lehet szó a forgalom korlátozásáról, a közlekedés fokozottabb ellenőrzéséről, illetve a magánszemélyek okmányainak ellenőrzéséről.

Ezek megelőző jellegű intézkedések, hogy a béke fennmaradjon az országban, a gazdaság működjön, és megakadályozzuk a destabilizációt”

– mondta Danyilov.

Danyilov a nap folyamán tartott kijevi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy egy Ukrajna elleni teljes körű orosz invázió esetén azonnal hadiállapotot vezetnek be az országban, és erről tájékoztatják a lakosságot.

A rendkívüli állapot nem ugyanaz, mint a hadiállapot, nem jár például kijárási tilalommal.

Az Ukrajinszka Pravda tájékoztatása szerint a rendkívüli állapot csak azokat a jogokat korlátozza, amelyek hozzájárulhatnak a veszélyhelyzet vagy a pánik elterjedéséhez.

Például korlátozni lehet a jogot a békés gyülekezéshez, hogy egy helyen nagy tömeg ne koncentrálódjon, a jogot az oktatáshoz, hogy a diákok ne üljenek az osztálytermekben vagy az információterjesztés jogát, hogy álhírek ne terjedjenek.

(MTI)

Valódi Hírek