Szakértő: Hiába nem számítanak rá Orbánék, a Fidesz elveszítheti az áprilisi választást

Minél nagyobb az arc, annál nagyobb lehet a bukta.

Interjút közölt a Népszava Szűcs Zoltán Gábor politológussal, aki arról beszélt,

teljesen nyitott a verseny az április 3-ai választáson,

és a Fidesz a várakozásokkal szemben veszíthet. Azt is elmondta, az ellenzéknek mit kell tennie a következő néhány hétben a győzelem érdekében.

Szűcs azt mondta, az Európai Unió Bíróságának döntése — amely szerint jogállamisági feltételekhez kötik a további uniós források kifizetését — érdemben nem fogja befolyásolni a választások végeredményét. Arról beszélt, az ellenzéknek szüksége van olyan üzenetekre, amelyek a kormány sikertelenségét bizonyítják, a jogállamisági döntés azonban kevésbé érdekli a választókat például az elszabadult inflációhoz képest.

Szerinte a jelenleg még az otthon maradáson gondolkodó választókat kell felráznia az ellenzéknek, hogy azok az emberek részt vegyenek a voksoláson. Ehhez a pártszövetségnek magabiztosságot kell sugározniuk, hogy a választók elhiggyék, nyerhet az összefogás a Fidesszel szemben, és ez a kormánypárti tábor magabiztosságát is erodálhatja.

Az elemző arról beszélt, nem látja a realitását annak, hogy a kormány kiléptesse az országot az Európai Unióból, de szerinte az is lehet, hogy pár hét múlva ez a felfogás változni fog. Példaként elmondta, 2017-ben a brit konzervatívok sem gondolták komolyan, hogy kivezetik az országot az EU-ból, mégis megtörtént, és

Orbánék is kerülhetnek olyan helyzetbe, amiből majd nem lehet visszalépni.

Felhívta rá a figyelmet, 2018-ban gesztusértékű üzenetek hangzottak el az Unió vezető politikusai, például Angela Merkel részéről a Fidesz felé, ami az ellenzéket is megzavarta. Szerinte most azonban más a helyzet, inkább kivárnak a jelentős tagállamok állam- és kormányfői.

Elmondta, annak ellenére, hogy az utóbbi hetekben a kormányzati osztogatások hatására a Fidesz erősödött, annak hatását nem szabad túlbecsülni. Példaként elmondta, a kormánypártok rosszul szerepeltek a 2014-es választáson, csak a gyenge és szétaprózódott ellenzék miatt tudtak nyerni.

Szűcs úgy látja, egy időre valóban eltűnt az ellenzék az előválasztás után, de az utóbbi hetekben ismét erőre kapott, és folyamatosan zajlik az országjárás is, amelynek ütemével sokszor az országos médiumok sem tudnak lépést tartani. Elmondta, a Fidesz az elmúlt években kiépített erőforrásbeli fölényét használja ki a médiában, ennek ellenére koránt sem olyan hatékonyak, mint amilyenek lehetnének a lehetőségeik alapján.

{A}z ellenzéki összefogás messze nem teljesít olyan rosszul, mint amilyen frusztráltak lettek az utóbbi hetekben az ellenzéki szavazók” — jelentette ki a politológus. Elmondta,

a helyi ellenzéki kampánytevékenységek sikeresebbek a kormánypárti megjelenések kisiklatásában, mint amilyennek látszanak.

Arról beszélt, az ellenzék legnagyobb előnye, hogy „nem egy ellen-Fidesz„, és ez még a következő időszakban előnyükre válhat. Elmondta, a kormánypártok olyan hatalmi struktúrát építettek ki, amelyben verhetetlennek tűnnek, ezért igazán nehéz az ellenzék dolga, hogy elhitessék, győzhet az összefogás. Azt mondta, tökéletes kampány mellett sem feltétlenül nyerhet az ellenzék, és

{a} Fidesznek abban is óriási szerepe lesz, ha elveszíti a választást, nem csak abban, ha megnyeri„.

Kijelentette, az előválasztás teremtette meg a lehetőséget, hogy az ellenzék valódi kihívójává váljon a Fidesznek. A győzelemhez a fő cél, hogy a Fidesz-ellenes tábor kellően motivált legyen a választáson való részvételhez, és elhiggyék, lehet változás.

A politológus azt mondta, nagyon különböző módszerekkel kampányolnak a kormánypártok és az ellenzéki összefogás, ugyanis előbbi emojikra butított kampányüzenetekkel operált az elmúlt időszakban, utóbbi viszont nem az óriásplakátokon akarja megosztani az országgal kapcsolatos vízióját — inkább személyes jelenléttel operálnak.

Az elemző arról beszélt,

az elmúlt 12 évben „a legváratlanabb pillanatokban” elkezdett ellenzéki politikát folytatni a Fidesz, mintha nem is lennének kormányon,

ebből fakad a gyurcsányozás is. Elmondta, a pozitív üzeneteiket is negatív kontextusba ágyazzák, például az adóvisszatérítést közlő levélben is visszamutogatnak a 2010-ig regnáló MSZP-kormányokra.

Kijelentette, a fiatalabb generációk esetében már nem tud elég hatásos lenni a visszamutogatás. Elmondta, a hagyományos kampányeszközökkel a budapesti lakosságot nem tudják meggyőzni, a kistelepülések lakóit viszont annál inkább.

Kifejezte,

reálisnak tartja, hogy a Fidesz megbukhat az április 3-ai választáson.

Szerinte a 2018-as helyzethez képest komolyat lépett előre az ellenzék, és a Fidesz helyzetét is megnehezítették. A hetek óta tartó utcai kampányt komoly teljesítménynek nevezte az összefogott pártok részéről.

Szűcs Zoltán Gábor azt mondta, ha a Fidesz győz, a jelenleginél rosszabb lesz a politikai helyzet. Abban az esetben viszont, ha kis többséggel nyer csak az Orbán Viktor vezette alakulat, egyértelmű jel lesz, hogy a párt a bukás felé tart, és abban sem biztos, hogy a politikai szervezet még négy évig kihúzná kormányon. Az eredmény azonban szerinte a mozgósításon fog múlni.

(Népszava nyomán)

(Címlapfotó: Bazánth Ivola/Jelen)

Valódi Hírek