Róna Péter már elkezdte írni a parlamenti beszédét — Elárulta, mi lesz benne

Kötelességének érezte elfogadni a felkérést.

Az ellenzék hétfőn bejelentette, hogy Róna Péter jogász-közgazdászt jelöli köztársasági elnöknek. Róna jelenleg az Oxfordi Egyetemen tanít, ahonnan a felkérés után két hét múlva repül haza Magyarországra.

A Népszava rögtön interjút is készített az államfő-jelölttel, amelyben elmondta, hogy kötelességének érezte elfogadni a hat párt felkérését. Véleménye szerint nemcsak a választók elvárása miatt kellett elvállalnia, hanem a politikai logika is ezt diktálja, mivel ha nem jelöl senkit az ellenzék, akkor akár a parlamentből is kivonulhatna, az pedig nem túl jó üzenet egy kampányban.

Elmondása szerint Márki-Zay Péterrel csak tavaly nyáron beszélt, a kampányában sem vett részt. A találkozón kifejtette azt a véleményt, hogy

az alaptörvény csak egy jogszabály,

és nem alkotmány, mert nem közmegegyezésre épül. Egy új alkotmány megírása lesz az első feladata az új kormánynak, és csak népszavazás útján lehet majd elfogadni.

A kérdésre, hogy miről fog beszélni a számára biztosított 15 percben a parlamentben, azt válaszolta:

„Elkezdtem összerakni pár órával ezelőtt. Ami majdnem biztosan szóba kerül, hogy a jelenlegi alaptörvény csak a szocialista alkotmányozás szellemének felel meg, hiszen minden hatalom a politika kezében van.

Az alkotmány egy szerződés a társadalom és a hatalom között, amelyben a társadalom rögzíti a hatalom megszerzésének és gyakorlásának módját, határait, intézményes eszközeit, kijelöli azokat a területeket, ahová a hatalom nem tolakodhat be.

A jelenlegi alaptörvényt azonban maga a hatalom hozta létre, sőt azt is belevette, hogy egy népszavazás nem változtathatja meg. Ezen egy új kormánynak azonnal változtatni kell.”

Valódi Hírek