Polgári engedetlenség: Újabb gimnáziumban döntöttek a sztrájk mellett a tanárok

A példa ragadós.

Hétfőn a kőbányai Szent László Gimnáziumban 12 tanár nem vette fel a munkát. Ennek előzménye, hogy ezt megelőzően a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium 17 oktatója, a tüntetés alatt nem vállalta a gyerekfelügyeletet — írta a Hvg.hu.

A pedagógusok célja ezzel, hogy a minap kiadott jogszerűtlen sztrájkrendelet ellen tiltakozzanak. Orbán Viktor a koronavírus-járványra hivatkozva próbált felülemelkedni a tanárokon.

A rendelet szerint ugyanis biztosítani kell a gyerekfelügyeletet a sztrájk ideje alatt is.

A tanárok nem hagyják ezt annyiban, így újabb iskola mondott nemet, és harcol az igazáért. Azzal, hogy nem vették fel hétfőn reggel a munkát, véleményt formáltak arról, hogy fenntarthatatlan a helyzet. A rendelet úgy határozza meg, hogy az iskolákban a sztrájk ideje alatt is reggel 7 óra és délután 16 óra között biztosítani kell az oktatást. Ez az általános iskolák esetében még későbbre tolódik, ott már 17 óráig kell felügyelni a tanulókra.

A leginkább érintettek a kései felügyelettel az óvodai dolgozók, nekik ugyanis egészen 18 óráig benn kell tartózkodniuk munkahelyükön.

Tóth Viktor, a Kölcsey Ferenc Gimnázium egyik oktatója figyelmeztette a kormányt, hogy véleménye szerint több budapesti iskola is csatlakozik majd az akciójukhoz.

Gyanúja beigazolódott.

Törley Katalin, aki szintén a Kölcsey Gimnáziumban tanít, a hírportálnak elmondta, hogy megmozdulásukkal kizárólag az új kormányrendelet ellen tiltakoznak. Mindez nem irányul sem a diákok, sem pedig a tankerület ellen.

Arról, hogy munkabeszüntetés lesz, korábban tájékoztatta az intézményvezetőt. Azt is elmondta, hogy tisztában vannak vele, hogy ez még retorziókkal járhat.

A legvalószínűbbnek azt tartja, hogy a munkabérükből levonják ezt az egy napot. Akadnak olyan pedagógusok is, akik az állásuk elvesztésétől tartanak.

Mivel az országban az alacsony bérek miatt általános a tanárhiány, így Törley szerint ez elég esélytelen.

(kiemelt kép: vs.hu)

Valódi Hírek