Elkaszálták a TASZ beadványát: Döbbenetes indokkal hagyja hazudozni a Médiatanács a TV2-t

Ilyen nincs.

A Kúria a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) adott igazat a Társaság a Szabadságjogokért Közhasznú Egyesület (TASZ) egy tavalyi beadványával kapcsolatban — tájékoztatta az NMHH kommunikációs igazgatósága pénteken az MTI-t.

Azt írták: tavaly áprilisban a TASZ kiegyensúlyozott tájékoztatás megsértésére hivatkozva kérelmet nyújtott be az NMHH-hoz a TV2 Tények egy március végi adásával kapcsolatban. A civil jogvédő szervezet szerint a csatorna úgy foglalkozott álláspontjukkal a bevándorlók és oltásaik témájában, hogy

érdemben nem mutatta be az egyesület nézeteit.

Az NMHH a kérelmet elutasította, mert álláspontjuk szerint a kiegyensúlyozott tájékoztatás megvalósulásához a médiatörvény szerint elegendő, ha a médiaszolgáltató legalább utalás szintjén bemutatja a releváns, szembenálló véleményeket.

A TASZ a kérelem elutasításával kapcsolatban bírósághoz fordult, de a Kúria helybenhagyta az NMHH döntését — ismertették.

Közleményük szerint a Kúria ítéletében hangsúlyozta: a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye a demokratikus közvélemény kialakulásához, mint jogállami alapérték meglétéhez szükséges feltétel, ugyanakkor senkinek nincs alanyi joga annak követelésére, hogy szerepeljen bármely médiumban, illetve véleményének közzétételére.

A kiegyensúlyozott tájékoztatás alapján nem a nézeteket képviselőknek kell megjelenniük a műsorban, hanem az egyes nézeteknek, amellett, hogy nem sérülhet a szerkesztői szabadság biztosítása sem.

Közleményükben kitértek arra is, hogy a Médiatanács a heti ülésén kisközösségi és helyi médiaszolgáltatókkal kapcsolatos döntéseket is hozott, valamint a szerződéses vállalások megsértése miatt rótt ki bírságot és figyelmeztetett szolgáltatókat.

Ezek a döntések megismerhetők a hatóság honlapján — írták.

(via mti)

Valódi Hírek