Ha érdekli a pszichológia, íme pár izgalmas olvasmány

Ha érdekli a pszichológia, íme pár izgalmas olvasmány

Mindannyiunk életében vannak kisebb-nagyobb elakadások, problémák, megoldásra váró helyzetek, esetleges konfliktusok. Előfordulhat, hogy nem találjuk a kiutat. Ez esetben nagy segítségünkre lehet valamilyen külső forrásból származó segítség.

A pszichológiai témájú könyvek segítséget nyújthatnak a hétköznapi problémák megoldásához, önmagunk mélyebb megismeréséhez, személyiségünk alaposabb feltérképezéséhez. Mivel rendkívül változatos témákat dolgoznak fel ezek a művek, ezért biztosan találunk olyat, amely hozzánk passzol, “rólunk” szól.

De vajon milyen pszichológiával foglalkozó könyvet érdemes fellapoznunk? Cikkünkben összeszedtünk 3 népszerű kiadványt!

Orvos-Tóth Noémi – Szabad akarat

Orvos-Tóth Noémi könyvében a transzgenerációs örökség hatásait vizsgálja. Mindenkire hatással van ősei múltja, ezáltal a feldolgozatlan traumák, sebek, negatív érzelmek is.

A szerző szerint ezek a traumák meghatározzák jelenlegi életünket. Hatással vannak párkapcsolatainkra, befolyásolják a pénzhez és sikerhez való viszonyunkat, de még testi-lelki egészségünket is képesek meghatározni. Sajnos a felnőttek többsége nem képes kilépni ezekből, így életük végéig hordozzák magukban felmenőik tragédiáit.

Azonban ebbe nem szabad beletörődni! A mintákat meg lehet törni. A könyv abban nyújt útmutatást, hogyan lehet mindezt megtenni.

Betty Friedan – A nőiesség kultusza

Egy szintén népszerű, pszichológiával foglalkozó könyv Betty Friedané, aki a nőiesség kérdéskörével foglalkozik.

A szerző a II. világháborút követő időszakban vizsgálja a női szerepek változásait. Mivel rendkívül részletesen vizsgálja a női szerepeket, ezért megjelenése után hamarosan a feminista mozgalom egyik alapművévé vált. Bár több mint 50 éve jelent meg, a mai napig érdekes olvasmányt nyújthat mindazok számára, akik érdeklődnek a női jogok iránt.

Rácz Laura Rebecca – Tudatosan gyermektelenek

Manapság egyre többen döntenek a gyermektelen életmód mellett, amely még mindig nagy megbotránkoztatást vált ki a társadalom többi részében. Rácz Laura Rebecca ezt a tabu témakört járta körbe, kíméletlenül őszintén, valódi visszajelzések és mélyinterjúk segítségével.

A könyv arra a kérdésre keresi a választ, hogy miért nem szeretnének bizonyos emberek gyermeket vállalni. Ennek változatos okain vezet minket keresztül a szerző.

A könyv elolvasása ajánlott mindazoknak, akik nem szeretnének gyereket, akinek van gyermeke, de valójában sosem akart szülő lenni, aki kétségek közt őrlődik a gyermekvállalással kapcsolatban, vagy egyszerűen csak kíváncsi arra, hogy miért döntenek mások a gyermektelen életmód mellett.

Ha tehát szeretnénk jobban elmerülni önmagunk tanulmányozásában, segítséget kapni bizonyos élethelyzetek feldolgozására, vagy egyszerűen csak szeretnénk jobban megismerni az emberi lélek különböző aspektusait, akkor érdemes időnként kézbe vennünk egy-egy pszichológiai témájú könyvet.