Dobrev Klára felhívta az ukrán nagykövetet, és megtette azt, ami Orbán dolga lett volna

A magyar miniszterelnök azonban elmerült Putyin záróizmai között.

Dobrev Klára szerdán a magyarországi ukrán nagykövettel, Liubov Nepoppal tárgyalt telefonon – közölte a DK európai képviselője.

Az egyre élesedő orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban Dobrev biztosította a nagykövetet, hogy az áprilisi választások után az új kormány ki fog állni Ukrajna szuverenitása és határainak sérthetetlensége mellett.

Dobrev Klára a tárgyalás után azt írta a közösségi oldalán:

„Hosszú és tartalmas telefonmegbeszélést folytattam Liubov Nepop asszonnyal, Ukrajna Magyarországra akkreditált nagykövetével.

A beszélgetés központjában értelemszerűen Oroszország egyre fokozottabban fenyegető agressziója állt. Elmondtam a nagykövet asszonynak, hogy az április 3-a után felálló magyar kormány a leghatározottabban ki fog állni Ukrajna szuverenitása és nemzetközileg (amúgy Oroszország által is) elismert határainak a sérthetetlensége érdekében.

A nemzetközi közösség minden lehetséges diplomáciai eszközt megragad, hogy Oroszországot elrettentse az agressziótól, de ez a politika akkor vezethet csak eredményre, ha egyik NATO- vagy EU-tagállam sem folytat különutas politikát.

A magyar ellenzék ebben a szellemben szólalt meg eddig is, mind Budapesten, mind Brüsszelben. És ezt fogjuk tenni ezután is.

Az alkalmat megragadtam annak kifejtésére is, hogy Ukrajna nyelvhasználati törvénye diszkriminálja az összes Ukrajnában élő kisebbséget, benne a magyar kisebbséget is.

Az áprilisi választások után felálló kormány az eddigi csődöt eredményező konfrontáció helyett Lengyelországgal és Romániával együttműködve konstruktív párbeszédet kíván folytatni az érintett törvény módosítása érdekében, hogy Ukrajna ilyen módon ezzel is hozzájáruljon a térség stabilitásához.”

Valódi Hírek