FRISS: Lemondott egy fideszes önkormányzati képviselő, mert kapott egy jobban fizető állást Káslertől

Szabó Tímea szerint Bús Balázs a pénzért cserbenhagyta az óbudaiakat.

„Az Atlatszo.hu mai cikke alapján jogászok is megvizsgálták az összeférhetetlenség kérdését. Ennek alapján a mai nappal lemondok az önkormányzati tisztségeimről (kerületi képviselő és fővárosi bizottsági tag) megszüntetve az összeférhetetlenséget”

közölte kedden Bús Balázs, III. kerületi önkormányzati képviselő, aki az áprilisi választáson a Fidesz színeiben indul Óbuda-Békásmegyer országgyűlési képviselői tisztségéért.

Az Átlátszó arról írt, hogy Óbuda korábbi polgármesterét, aki 2019 óta csak önkormányzati képviselő a kerületben, Kásler Miklós miniszter 2021. január 1-től a Nemzeti Kulturális Alap alelnökének nevezte ki.

Ez azonban az önkormányzati törvény alapján összeférhetetlen, mert ellentétes a Mötv. 36. § (1) bekezdés a) pontjával: az NKA alelnökség kormánytag kinevezése útján létrejött tisztség, amit ez a szabály tilt.

Bús Balázs ezt lemondásával elismeri és közleményéhez hozzáteszi, hogy a jövőben is Óbudáért fog dolgozni, valamint reméli, április után folytatja azt a munkát, ami két éve megszakadt Óbudán. (Utalva arra, hogy a két éve elvesztett polgármesterválasztás után áprilisban a térség parlamenti képviselője szeretne lenni.)

„A fideszes Bús Balázsnak fontosabb a havi 1,7 milliós fizetése, mint az óbudaiak képviselete!”

– közölte Szabó Tímea, Óbuda-Békásmegyer jelenlegi országgyűlési képviselője. Szabó hozzáteszi, hogy Bús Balázs nem a milliós NKA-alelnöki fizetéséről, hanem az óbudaiak képviseletéről mondott le a döntésével.

Szabó Tímea azt írta:

„Az Átlátszó ma reggeli cikke és délelőtti sajtótájékoztatóm nyomán lemondásra kényszerült a III. kerület korábbi bukott fideszes polgármestere, jelenlegi önkormányzati képviselője, Bús Balázs.

Bús több mint egy évig töltötte be egyszerre jogosulatlanul a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöki tisztét és az önkormányzatban viselt képviselői posztját, miközben ezt a törvény egyértelműen tiltja!

Bús éppen a cikk és az én felszólításom után jött rá hirtelen, hogy fennáll az összeférhetetlenség, hogy aztán szinte azonnal lemondjon… Na, nem a milliós NKA-alelnöki fizetéséről, hanem az óbudaiak képviseletéről!

Álszent, pénzéhes viselkedés ez – pontosan olyan, mint amilyen az elmúlt tizenkét év Fideszét jellemzi. Bús prototípusa a pozíció- és közpénzhalmozó fideszeseknek!

Szomorú, hogy Bús, aki a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjeként indul Óbuda-Békásmegyer körzetében az áprilisi választáson, nem a zsíros kormánypozíciójáról, hanem a helyi emberek képviseletéről mond le. Lemondhatott volna az NKA havi 1,75 milliójáról, ha neki Óbuda-Békásmegyer a fontos, ha neki az óbudaiak-békásmegyeriek a fontosak.

De nem: neki a pénz és a minél magasabb pozíció volt a fontos! Óbuda ennél többet érdemel!”


.

(címlapkép: ezalenyeg.hu)

 

Valódi Hírek