Vadai Ágnes eddig nem látott iratokba nézett bele a Pegasus-botrány kapcsán: Kiderül egy s más

Bár a kormány mindent titkosít, azért van, ami teljesen egyértelmű.

Egyértelmű, hogy Benjamin Netanjahu akkori izraeli kormányfő 2017-es magyarországi látogatásán kezdték el ajánlgatni a kormánynak az izraeli kémszoftvert — mondta Vadai Ágnes az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtök este.

A DK politikusa belenézhetett abba a kérelembe, ami előkészítette, hogy ne kelljen közbeszerzést kiírni a Pegasus kémszoftver használatához, és bár arról nem beszélhet, hogy pontosan mi volt a dokumentumban, úgy véli, egyértelmű, hogy a beszerzést Netanjahu 2017-es látogatása készítette elő.

Hogy ezt a mentességi kérelmet kik nyújtották be, azt nem mondhatta el, de ismert személyek voltak.

Vadai szerint „teljesen világos”, hogy az Orbán-Netanjahu találkozó után

a magyar miniszterelnök adhatta ki az utasítást a beszerzésre.

Hozzátette: a Pegasushoz hasonló szoftverek használatának bűnözők és terroristák esetében van létjogosultsága, de minden jel arra utal, hogy Magyarországon alapvetően nem erre használták.

Ehelyett kormányhoz köthető vagy a kormánnyal szemben álló emberek, politikusok, újságírók ellen vetették be. Hogy pontosan kik ellen, azt a kormányváltás után lehet kideríteni, a kormány ugyanis jelenleg mindent titkosít, azt is, ami nemzetbiztonsági szempontból nem indokolt.

Vadai kezdeményezte, hogy megnézhesse a Pegasus-szerződést, így az is kiderülhet, hogy a szoftver megvásárlása mennyibe került. Véleménye szerint a Pegasust magas áron szerezték be.

 

Valódi Hírek