Nemzetközi botrány lett belőle, hogy Orbánék a gyilkos kazah rezsim mellé álltak

Csehországban is áll a bál.

Beszámoltunk róla, hogy hétfőn Szijjártó Péter a Kazahsztánban napok óta tartó véres összecsapások kapcsán úgy fogalmazott:

„Kazahsztánban megpróbálták megdönteni az alkotmányos rendet, és egy jól koordinált akció keretében támadták meg magát a kazah államot.”

Vagyis a magyar külügyminiszter lényegében megismételte a kazah elnök, valamint Putyin értelmezését a történtekről, és nyíltan az elnyomó kazah rezsim oldalára állt a felkelő néppel szemben.

Az eseten felháborodva a cseh parlament elnöke, Markéta Pekarová Adamová a Twitterén úgy reagált:

„Orbán Viktor ma de facto támogatta a kazah polgárok elleni lövöldözést és az orosz hadsereg érkezését.

Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral, sok olyan állampolgár él ott is, akinek problémája van a hasonló kijelentésekkel. Támogatom őket és mindig támogatni fogom.”


.

A Bloomberg emlékeztet, hogy nem egyetlen eset, amikor Markéta Pekarová Adamová élesen bírálta Orbánt. A cseh parlament elnöke korábban azt mondta:

„a csehek már leváltották Babist, nagyon remélem, hogy a magyaroknak is sikerülni fog. Fontos, hogy Magyarország a változásra szavazzon áprilisban, úgy, ahogy mi”.

Pekarová Adamova kijelentései miatt több ellenzéki vezető a lemondását követelte. Milos Zeman cseh elnök szóvivője Twitteren azt írta, hogy „cseh állampolgárként” Orbán elnézését kéri a kijelentés miatt.

A Bloomberg kiemeli, hogy Magyarországon jelentős választás következik tavasszal, mivel a Fidesz szoros versenyben van az ellenzékkel, amely egy jelölt mögé tömörült.

A cseh kormány júliusban veszi át az Európai Unió soros elnökségét, így nekik sem mindegy, hogy kivel tárgyalnak: a jelenleg ellenzékben liberális fordulatot hirdető összefogással, vagy továbbra is Orbánnal.

(Bloomberg / hvg.hu)

Valódi Hírek