Szijjártó nyíltan az elnyomó kazah rezsim oldalára állt a felkelő néppel szemben (+videó)

Papagájként ismételte el Vlagyimir Putyin értelmezését a történtekről.

Szijjártó Péter a magyarok Kazahsztánból való evakuálása kapcsán a Facebook-oldalán jelentette be, hogy Orbán Viktor ma beszélt Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel, akit szolidaritásáról és részvétéről biztosított a halálos áldozatok miatt.

A magyar külügyminiszter – aki 2020 áprilisában díszprofesszori címet kapott egy kazahsztáni egyetemen – közölte, hogy hazánk stratégiai partnere a zavargásokkal szembenéző ország, ezért aggodalommal figyelik az eseményeket.

Szijjártó úgy fogalmazott:

„Kazahsztánban megpróbálták megdönteni az alkotmányos rendet, és egy jól koordinált akció keretében támadták meg magát a kazah államot.”

Vagyis Szijjártó lényegében megismételte a kazah elnök, valamint Putyin értelmezését a történtekről, akik szerint az akciókat általuk meg nem nevezett, egyetlen központból koordinálták.

Tokajev azt állította, hogy az országban helyreállt a rend, de a terroristák utáni hajsza még folytatódik.

„Spontán tüntetések álcája alatt zavargások hulláma tört ki. Világossá vált, hogy a fő cél az alkotmányos rend aláásása és a hatalom átvétele volt. Államcsínykísérletről beszélünk” – mondta a kazah elnök.

Szijjártó a videójában „megnyugtatott” mindenkit, hogy kedden videókonferenciát tartanak a Türk Tanács külügyminiszterei, amelyen ő maga is részt vesz a szervezetben megfigyelői státusszal rendelkező Magyarország képviseletében.


.

Valódi Hírek