Besokallt a hazugssággyártól, otthagyta a fideszes Indexet a belpolitikai rovat szerkesztője

A Városháza nem létező eladásáról szóló kamu cikksorozat volt az utolsó csepp a pohárban.

Otthagyta az Index nevű fideszes propagandalapot Gabay Balázs, a belpolitikai rovat szerkesztője. Gabay egy privát Facebook-posztban írta meg tapasztalatait, melyet a Magyar Hang idéz.

Gabay Balázs

Gabay 2020-ban az Orbán-rajongó Szombathy Pál hívására csatlakozott az Indexhez, azt követően, hogy a lap Vaszily Miklós kormányközeli médiavállalkozó érdekeltségébe került, majd a korábbi szerkesztőségből szinte mindenki távozott.

„Bízva a tapasztalatomban, elhatároztam, amíg nem jelennek meg gyanús cikkek az oldalon, és gyanús egyedek a szerkesztőségben, illetve tőlem sem >>rendelnek<< gyanús cikkeket vagy áramvonalasítják az anyagaimat, csinálom.

Szombathy Pál saját személyét adta a kiegyensúlyozottság garanciájaként, és az ősindexes Bodolai Lászlóét. Öt hétre rá, hogy megérkeztem, ők >>közös megegyezéssel<< távoztak”

– írta.

Egy idő után „aztán megjelent pár közéleti ügyeket érintő, álnéven írt anyag”.

Ezek között volt olyan, ami Rogán Antal feleségének elhíresült, 1,6 milliárdos földvásárlásáról szólt „némiképp a mundér becsületét védve”, aztán pedig a Mészáros Lőrinccel készült nem kimondottan kritikus hangvételű interjú. Míg előbbinél nem szólt, utóbbinál már jelezte kifogásait.

„A kaput a Városháza eladásáról szóló cikksorozat tette be. Fogalmam sincs, hogy miért most sokalltam be, de abban biztos vagyok, hogy ez a sorozat az újságírás etikai normáival, szakmai alapelveivel szembe menve jelent meg.

Számomra nyilvánvalónak tűnik, hogy ez esetben az Indexet platformként használta valaki, hogy politikai támadást hajtson végre az ellenfeleivel szemben”

– fogalmazott Gabay.

Mint ismert: az Indexen a Pesti Srácok nevű fideszes fake news-blogtól igazolt propagandista jelentetett meg kamu cikksorozatot a budapesti Városháza nem létező eladásáról.

Gabay Balázs az utóbbi időben egyre erőteljesebben érezte, hogy kormányoldalról nyomás alá kerültek, de meggyőződése szerint ezt más olyan kormánykritikus szerkesztőség is érzékeli, megszenvedi, amelyről a mezei olvasó nem is feltételezné.

Valódi Hírek