Gyurcsány Ferenc: A 2022-es év legnagyobb vesztese a Fidesz lesz

A DK elnöke szerint 12 év után újra demokratikus, európai kormánya lesz az országnak.

Rövid évértékelő interjút adott az atv.hu-nak Gyurcsány Ferenc. A DK elnökével készült beszélgetést változtatás nélkül közöljük:

atv.hu: Mi volt ön szerint 2021 legfontosabb világpolitikai és belpolitikai eseménye?

Gyurcsány Ferenc: Januárban beiktatták az Egyesült Államok új demokrata elnökét, Joe Bident. A populista nacionalizmus nyomasztó négy éve után újra visszakaptuk a reményt, hogy a progresszió és a párbeszéd évei jönnek el a világpolitikában.

A hazai közélet legfontosabb eseménye egyértelműen az volt, hogy lezajlott az ellenzéki előválasztás, és felállt az az egységes tábor, amelyik együtt, közösen fogja legyőzni Orbán Viktor rendszerét a jövő évi választásokon.

atv.hu: Kik kerültek ki megerősödve és kik meggyengülve ebből a rendkívüli évből?

Gyurcsány Ferenc: Ez az év is a fideszes botrányoktól volt hangos, elég, ha csak a Pegasus-botrányt, vagy – ami ezzel szorosan összefügg –, Völner Pál lebukását említjük. A kormánypárt az elmúlt években számtalanszor eljátszotta saját becsületét és az emberek bizalmát, és hiszem, hogy nem csak az idei, de a jövő év legnagyobb vesztesei is ők lesznek.

Magyarország viszont nyert, hiszen megvan a 106 egyéni ellenzéki képviselőjelölt, ráadásul az előválasztás folyamatából a DK megerősödve került ki: mi adjuk a legtöbb jelöltet az ellenzéki összefogásnak, Dobrev Klára pedig minden képzeletet felülmúlóan jól szerepelt a miniszterelnök-jelölti előválasztáson.

atv.hu: A második karácsonyunkat töltjük a koronavírus árnyékában, többet tudunk, mint egy évvel ezelőtt, de még mindig köztünk van a vírus. Mit gondol, milyen hatással van a magyar és általában az európai társadalomra, hogy már második éve a mindennapunk része a világjárvány?

Gyurcsány Ferenc: A koronavírus-járvány alapjaiban írta át a mindennapjainkat. Új kihívásoknak kellett megfelelnünk világszerte, és új struktúrák szerint kellett rendeznünk az életünket. Hiszem, hogy most mindannyiunknak újra kell tanulnia ezt a világot, de nem szabad, hogy a félelem uraljon minket!

A járvány rövid távú társadalmi hatása egyértelműen a szolidaritás érzésének erősödése volt, noha a kormányzat elhibázott járványkezelése miatt minket, magyarokat sújtott a leginkább a pandémia.

Bízom benne, hogy jövőre olyan kormánya lesz Magyarországnak, amelynek a képzelt ellenféllel való politikai birkózás és a nagyüzemi lopás helyett újra az emberek egészsége és jóléte lesz az első.

atv.hu: Mit vár a 2022-es parlamenti választásoktól?

Gyurcsány Ferenc: Hogy 12 év után egy új, demokratikus és európai kormányt adjunk a hazának.

atv.hu: Mik a személyes céljai 2022-re?

Gyurcsány Ferenc: Ugyanez.

(atv.hu)

Valódi Hírek