Tölgyessy Péter: Orbánék súlyos krízishelyzetbe kerültek, bukhatnak 2022-ben (+videó)

A politológus szerint a teljes ellenzéki összefogás miatt a Fidesz már nincs középen, és ez lehetővé tette a leváltását.

A szavazóközönség ellenzéki része már annyira dühösen utálja a Fideszt, hogy számára teljesen mindegy, hogy kire, de azt szeretné, hogy cseréljék le a kormánypártot – mondta Tölgyessy Péter alkotmányjogász, politológus a 444.hu-nak adott interjújában, ahol Uj Péterrel, a portál főszerkesztőjével beszélgetett.

Tölgyessy szerint elképzelhető, hogy a jövő áprilisi választáson elzavarják a szavazók a Fideszt, ugyanis markánsan megjelent az ellenzéki szavazó, aki számára bárki jobb, mint a jelenlegi kormány.

Tölgyessy szerint az előválasztáson is az mutatkozott meg, hogy az ellenzékiek teljesen átléptek a pártokon, nem is utóbbiak csinálták meg az ellenzéki egységet, hanem a választók. Az alkotmányjogász úgy véli, az Orbánnal szemben álló pártok nagyon gyengék, de a közönség azt üzente meg nekik, hogy „halál fia”, aki nem fog össze, aki nem nyújt reményt a váltásra.

Voltak, akik megpróbáltak önállóskodni, vagy akik kijelentették, hogy Gyurcsánnyal nem hajlandók összefogni, de ha ezek kitartottak volna, az ellenzéki szavazók teljesen elsöpörték volna őket.

„A Fidesz már nincs középen, újra kétblokkrendszer van Magyarországon. Vannak, akik rajonganak Orbán Viktorért, és vannak, akik szenvedélyesen gyűlölik”

– fogalmazott a politológus. Márpedig ez lehetővé teszi azt is, hogy a választáson vereséget szenvedjen a jelenlegi hatalom.

Orbán immár lassan tizenkét éves kormányzásának lényeges eleme volt, hogy szinte úgy tett, mintha ellenzékben lenne, csak ő „Brüsszel”, „a multik” stb. ellenfeleként lépett fel. Ám mára olyan kihívást jelent a nyugati politikai elitek számára, és annyit lőtte őket, hogy elkezdtek visszalőni. Még csak módjával és ritkán, de nekik „sokkal nagyobb az ágyújuk” – ez szintén egy jelentős változás például akár csak az előző parlamenti választás körülményeihez képest.

A harmadik nagyon komoly változás, hogy a 2014–2019-es gazdasági konjunktúra véget ért a 2020-ban kirobbant koronavírus-járvánnyal és a nyomában járó válsággal.

Orbán lassan tizenkét éve miniszterelnök egyhuzamban, ennyi idő alatt pedig már összegyűlik rengeteg olyan elégedetlenség a társadalomban, amit nagyon könnyű összekötni a politikussal magával.

„Nem véletlen, hogy a Netanjahu például pont a tizenkettedik évben szállt el” – húzta alá Tölgyessy, aki mindezekből azt a következtetés vonja le, hogy

a Fidesz olyan krízishelyzetbe került, amilyenben még sosem volt.

Most nemcsak az a tét, hogy lesz-e a Fidesznek kétharmada, hanem valóban kétesélyes a küzdelem, bármi lehet az eredmény. Eddig állóháború volt, most viszont megmozdultak a frontok, és ha győz is Orbán, az sem fogja ezeket a frontokat eldönteni. Nem fog visszaállni ugyanaz a hegemóniája, ami eddig volt. Igaz, az ellenzéknek önmagában nagy csapás lenne, ha már megint kikapna – mondta az elemző.

A műsorban szó esett Márki-Zay Péter előválasztási sikeréről is, amit Tölgyessy annak tudott be, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester jól rezonált arra az elitellenességre, amely a világ számos országában megjelent az utóbbi években, és amely megérkezett Magyarországra is.

Még viszonylagos ismeretlensége is az ő malmára hajtotta a vizet, ugyanis sok szavazó gondolkodik úgy, hogy az elit, amelyet ismer, jó nem lehet, tehát akit nem ismer, az csak jó lehet. A hivatásos vezető politikusok elutasítottsága nem jobb- vagy baloldali jelenség, mert míg az USA-ban vagy a briteknél jobboldali elitellenesek futottak be (Trump és Johnson), addig például Dél-Európában baloldaliak.

„A problémám a jelenséggel az, hogy megváltást ígér ez a politika, de sehol se hozott megváltást”

– szögezte le Tölgyessy Péter. A hasonló politikusok többnyire legfeljebb egy ciklust töltöttek kormányon, aztán elmúlt a varázsuk, sőt Magyarországon korábban is felbukkantak már olyan szereplők, akikről sokan gondolták, hogy alkalmasak lennének ellenzéki vezéregyéniségnek, aztán eltűntek. Az ellenzék mostani egységesülését maga Orbán is segítette, mert az ő rendszere nem engedi meg senkinek, hogy ne tartozzon sehova, a legapróbb kérdések is hatalmi kérdéssé válnak.

Tölgyessy szerint Orbán Viktor rengeteget tett azért, hogy a hideg polgárháborús érzés fokozódjon a társadalomban, most sokkal rosszabb a helyzet, mint tíz éve volt, de „az ellenzék győzelme is jelenthet káoszt.”

A polarizálódás ráadásul jelenleg egyre gyorsabb, a Fidesz egyre több területen támad, egyre több területet kebelez be, és ezzel egyre nagyobb elégedetlenséget vált ki ennek ellenzői körében. Egyelőre nem látszik a jele annak, hogy ebből ki tudnánk lépni, ugyanis az ellenzék is harcias, támadó retorikát folytat, azt mondja, hogy ha ő győz, akkor leszámol mindennel, ami fideszes. Márpedig kormányváltás ide vagy oda, a Fidesz nem fog egyik pillanatról a másikra eltűnni.

Mindennek ellenére Tölgyessy hisz a nyugatos megoldásokban, nem hiszi, hogy a Nyugatnak most lenne vége, annak ellenére, hogy válságban vannak a rendszerei. Ennek egyik oka a valódi, versengő kapitalizmus, amely képes olyan teljesítmények kitermelésére, amelyek megváltoztatják a világot. Elég olyan korábbi garázscégekre gondolni, mint a Microsoft vagy az Apple.

A másik ok a parlamenti váltógazdaság, amely szintén a kapitalizmus által kihasználható változásokat segíti. A hierarchizált rendszereknek csak két lehetséges állapota van: vagy mindent kézben tart, vagy teljes káosz van. Ugyanakkor a Nyugaton is léteznek új jobboldali mozgalmak, amelyek sikere tartóssá teheti a Fidesz magyarországi sikerét is – mondta az alkotmányjogász.

A teljes interjút itt tudod megnézni:

.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek