Ennyi volt: Le lehet zárni a Pegasus-ügyet a kormányszerv szerint

A hatóság az Amnesty Internationalre mutogat.

Le lehet zárni a vizsgálatokat a Pegasus-ügyben, már csak az Amnesty Internationalre várnak – mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a HVG-nek.

Péterfalvi azt mondta: az Amnesty International nem működik együtt velük, mivel nem adták oda a telefonszámlistát sem, amelyben azok vannak felsorolva, akiket lehallgattak.

(Korábban az Amnesty International technológiai részlege, a berlini Security Lab vizsgálta meg a lehallgatott telefonokat, és ők azonosították a Pegasus nyomait.)

Péterfalvi szerint szükség lenne a listára, hogy egyenként utána tudjanak járni, jogszerűek voltak-e a lehallgatások.

„Egy csomó vizsgálatot elvégeztünk, gyakorlatilag minden megvan, csak az Amnestyre várunk, hogy tájékoztatást adjanak, de nem együttműködők a hatóságunkkal”

— fogalmazott.

Ezzel szemben az Amnesty azt állítja,

nincs náluk a lista.

Péterfalvi szerint a listára azért is szükség lenne, mert így elképzelhető, hogy

„kéthetente nyilvánosságra kerül egy új név, így mindig újrakezdhetnénk az ellenőrzést, hogy a kikerült szám tulajdonosát tényleg megfigyelték-e, és ez jogszerűen történt-e”.

Az Amnesty azt állítja, már közölték a NAIH-hal, hogy a lista nincs náluk, mivel ők nem adatkezelők. Ezt Péterfalvi Attilának is megírták, ugyanakkor megadták neki a nemzetközi központjuk, a londoni iroda elérhetőségeit, javasolva, hogy ott próbálkozzon.

Demeter Áron, a szervezet programvezetője azt mondta: tudomása szerint a NAIH-elnök

mindmáig nem vette fel a kapcsolatot a londoni irodával,

ahonnan elkérhetné az adatokat.

 

Valódi Hírek