Tagadják Semjénék, hogy a voksturizmus megkönnyítése miatt nyúlnak bele a lakcímtörvénybe

Tömeges választási csalásra készülnek?

Beszámoltunk róla, hogy Semjén Zsolt javaslata nyomán a választások előtt pár hónappal megváltoztatta a lakóhely fogalmát a fideszes többség.

A módosítás nyomán ezentúl bárki bejelenthet bármilyen lakcímet — büntetőjogi felelősség nélkül.

A TASZ szerint ezzel gyakorlatilag zöld utat adtak a voksturizmusnak, így veszélybe került a jövő évi választások tisztasága is.

A DK elítélte a törvénymódosítást, egyúttal közölték: delegáltjaik minden szavazókörzetben ott lesznek, hogy megakadályozzák a csalást.

Márki-Zay Péter azt állította, „szervezett választási csalásra készül a Fidesz”.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ az ATV Híradójának azt írta: a törvénymódosításnak semmi köze a választójoghoz, a választási jogszabályok nem módosultak.

„A törvénymódosításnak a választójoghoz semmi köze, a választási jogszabályok nem módosultak. Magyarországon ma közel kétmillió ember nem az állandó lakcíme szerinti lakhelyen él, mert például lakást bérel vagy a szüleihez van bejelentve. Őket mentesíti a törvény a büntetés alól.”

– magyarázta a kormány.

A TASZ és a Political Capital szerint a módosítás ezt azzal éri el, hogy megváltoztatja a lakóhely fogalmát, vagyis a jövőben nem kell ténylegesen ezen a címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít.

Szerintük azért veszélyes ez „mert az elmúlt évek választásain több alkalommal is szavaztak olyanok, akik csak azért létesítettek – tényleges ott élés nélkül – lakcímet, hogy választójoguk legyen az adott választáson.”

(atv.hu / Nyugati Fény)

Valódi Hírek