Ráfeküdt a vészcsengőre az orvosi kamara: Rengeteg halott lesz karácsonyra, ha nem szigorít a kormány

Rengeteg családnak lesz szomorú karácsonya, ha nem lesz változás.

Ha magyar társadalom nem akar karácsonyra rengeteg halottat, mindenképpen szigorítani kell — írja közleményében a Magyar Orvosi Kamara.

A közleményt a szerdai riasztó járványadatok váltották ki (az elmúlt 24 órában Magyarországon 10 265 új fertőzöttet igazoltak, meghalt 178 beteg, kórházban 5852 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 565-en vannak lélegeztetőgépen).

A MOK azt írja: az 565 lélegeztetett beteg azt jelenti, hogy legalább másfélszer, de inkább

kétszer ennyi súlyos állapotú beteg van,

aki már intenzív ellátásra szorulna, de nincsen számukra elég hely.

Az új fertőzöttek több, mint egytizede kórházi felvételre szorul – azaz sokkal több fertőzött lehet a hivatalosnál — mutatnak rá.

„Gőzerővel dolgozva is belefulladnak a betegekbe az Sürgősségi osztályok (SBO-k), újabb és újabb osztályokat alakítanak át és nyitnak meg a COVID ellátáshoz, ide szemészeket, urológusokat, sebészeket és ezen osztályok nővéreit átvezényelve.

Az intenzív osztályok (ITO-k) – noha itt is újra újabb és újabb részelegeket nyitnak – telítődnek. … Hiába van elég gép, ha a személyzet egyre fogyott az előző járvány óta. Megbetegedtek és meghaltak, kiégtek és kiléptek. Megfelelő számú szakszemélyzet nélkül pedig nincs valódi intenzív terápia”

— fogalmaz a közlemény.

A MOK szerint a most kijött miniszteri rendelet, amely 20 intenzív ágyra 1 szakorvost, egy orvost és 5 nővért ír elő minimumfeltételként,

a szakmai standardok, előírások súlyos felhígítását jelenti,

valódi intenzív ápolás helyett megfeszített rohanást.

A jól induló, de azóta lelassult oltási kampányon kívül semmilyen megelőző intézkedés nem történt szerintük, ezért ha a magyar társadalom nem akar karácsonyra rengeteg halottat, akkor az alábbiakra van szükség:

  • legyen kötelező a maszk minden zárt közösségi térben (bevásárlóközpontok, boltok, mozik, színházak, stb.)
  • szüntessék be a tömegrendezvényeket, ne csak a szakmai orvoskongresszusokat
  • kössék tartalommal megtöltött védettségi igazolványhoz (megfelelő számú oltás felvétele hat hónapon belül) vagy friss negatív PCR teszthez a belépést a nem létfontosságú helyekre (szórakozóhelyek, éttermek, színházak, mozik)
  • támogassák a távmunkát, home-office-t
  • és egyénileg távolságtartás, kézmosás.

A MOK az egészségügyi dolgozók körülményeit is kifogásolja, ennek megoldása szerintük:

  • rendezzék az ügyeleti díjazást
  • emeljék meg érdemben a szakdolgozói béreket
  • kezdjék meg az egészségügy problémáinak érdemi kezelését
  • de legfőképpen: lassítsuk le együtt a betegek számának növekedését, a kórházak elözönlését, különben nagyon szomorú karácsonya lesz rengeteg családnak!

Valódi Hírek