Lebuktak: Varga Judit bizottságának honlapja a Telex cikkeit lopkodja le

Kis magyar abszurd.

A Varga Judit vezette magyar Igazságügyi Minisztérium Digitális Szabadság Bizottság nevű munkacsoportja több más sajtótermék mellett a Telex cikkeit lopta le — írta meg a Telex kedden.

A Digitális Szabadság Bizottság paradox módon többek közt pont az online tér biztonságával vagy a felhasználói adatok, de a szerzői jogok védelmével is foglalkozik, ennek ellenére teljes terjedelmében közölték több orgánum cikkeit, köztük a Telexéit — mutat rá az újságíró, Világi Máté.

„A Digitális Szabadság Bizottság 2020 márciusa óta 215 cikket jelentetett meg az oldalán, amiket a magyar és nemzetközi sajtóból szedtek össze”

— írja. Világitól egy olyan cikket loptak le és közöltek, amelyben egy kiberbiztonsági szakértővel beszélgetett.

A lap megszólaltat egy ügyvédet is: Dr. Ducsay Zsuzsanna arra hívja fel a figyelmet, hogy

a honlapon semmi nem utal arra,

hogy a Bizottság egy sajtótermék lenne, ez egy minisztériumi munkacsoport.

Ez azért is problémás, mert a törvény szerint az átvételi jog az írott vagy elektronikus sajtót illeti meg, és ennek is megvannak a maga szabályai.

Az ügyvéd szerint mindenképpen jogszerűtlen az anyagok teljes terjedelmű felhasználása a minisztériumi honlapon.

Fél órával a cikk megjelenése után

a honlapról eltűnt az a menüpont,

ahol korábban a lopott tartalmakat tették közzé, ám a Telex archiválta, pontosan hogyan is nézett ki az oldal, és milyen anyagokat vettek át.

A cikk hosszan részletezi az eset jogi abszurditását, és hozzáteszik:

„Az összes, azaz 215 cikk közül 80-90 származik kormánypártinak mondható médiumtól, beleértve a kormány oldalát, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát, valamint a köztévé híradóját és a Fox amerikai hírcsatornát is. Az összes többi írás

kormánykritikus, független vagy külföldi lapokból származik”.

 

Valódi Hírek