Megmagyarázta a járványmatematikus, miért terjed rohamosan a járvány: Rengeteg múlik a kormányon

Határozott intézkedésekre lenne szükség.

Jelentősen felgyorsult hazánkban a járvány terjedése az elmúlt két hétben. A kórházakban kezelt betegek száma megközelíti a háromezret, a lélegeztetett betegeké pedig meghaladja a háromszázat, ami a tíz nappal ezelőtti számok duplája.

Az októberi gyorsulás nem csak Magyarországon okoz problémát: egész Közép-Európában hasonló fordulat következett be nagyjából ugyanabban az időben, tehát az ok, ami miatt újult erőre kapott a vírus, az egész régióra jellemző.

Röst Gergely matematikus, a járványmatematikai modellező és epidemiológiai elemző munkacsoport tagja sorra veszi a járvány visszatérésének lehetséges okait:

Külső hatások: az alacsony oltottságú balkáni országokban súlyosabb a járványhelyzet, elképzelhető a behurcolás

Gyengülő immunitás: az oltások megvédenek a súlyos megbetegedéssel szemben, a fertőződéssel szembeni védettség viszont visszaesik pár hónap alatt

Versengés a légúti betegségek között: elképzelhető, hogy más légúti vírusok okozta járvány akadályozta egy ideig a koronavírus terjedését

Társadalmi heterogenitás: lehetséges, hogy a negyedik hullám most ért el a kevésbé oltott, sérülékeny csoportokhoz

Röst úgy gondolja, hogy a járvány októberi felfutásában több tényező és közrejátszhatott, ezek között vannak rajtunk kívülálló okok is, azonban az, hogy

milyen helyzetben ér minket és milyen következménye lesz, csak a magyar járványkezelésen múlik.

Elmondása alapján a delta variáns ellen a jelenlegi átoltottsági szint — ami alacsonyabb a nyugat-európai országokénál — önmagában nem elég. Javasolja, kérjék minél többen a harmadik oltást, ugyanis a jelenlegi trendek rövid idő alatt súlyos helyzetet idézhetnek elő. Szélesebb körű maszkhasználatot szorgalmaz és „egyéb kockázatarányos célzott intézkedéseket” is.

Jó példával járhat előttünk Izrael esete: 60% körüli oltottság mellett futott fel a járvány. Megoldásként néhány hét alatt újraoltották a lakosság egyharmadát a harmadik dózissal, és még szigorítottak is, ezzel sikeresen letörték a delta variáns okozta hullámot.

(Portfolio.hu nyomán)

Valódi Hírek