„Botrányosan rossz, szelektált és titkolózó” — Így értékelték a szakértők a kormány járványkommunikációját

Elégtelenre vizsgáztak.

Habár a koronavírus-járvány negyedik hullámának egyértelműen a felfutó szakaszába ért Magyarország is, a néhány, alapvetőnek tekinthető adaton kívül sem a kormány, sem az Operatív törzs nem nyújt érdemi tájékoztatást.

Az Operatív Törzs vezetője, Müller Cecília országos tisztifőorvos június 11-én, a harmadik hullám végén búcsúztatta el a napi sajtótájékoztatókat és azóta legutóbb a TV2 Mokka című reggeli, szórakoztató műsorában volt látható még szeptember elején.

„A politikai szempontok egyértelműen háttérbe szorították a járványügyi szempontokat,

ezért sincs érdemi tájékoztatás sem a Covid-19 negyedik hullámának alakulásáról”

– erről már Szentpéteri Nagy Richárd beszélt a Népszavának.

A politológus a lap megkeresésére elmondta, a kormányzati kommunikációban korábban is a politikai szempontok domináltak, és ez – a 2022-es választásokhoz közeledve – egyre erőteljesebben jelenik meg.

Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerint

is látványos a kommunikáció hiánya a vírussal kapcsolatban, de nemcsak a kormánypártok, hanem az ellenzéki pártok részéről is.

Az elemző úgy látja, hogy a kormány talán a harmadik oltás felvételéről kommunikált érdemben az utóbbi hetekben, de ezt is hiányosnak érzi. És, mint mondta, nem tudhatunk semmit arról, hogyan alakul a fertőzések és a halálozások aránya az oltottak és az oltatlanok körében, az érintetteket hányszor és milyen vakcinával oltották be.

Ahogy szerinte nincs hatékony kampány annak érdekében sem, hogy tovább emelkedjen az oltási kedv és azok, akik eddig nem tették meg, beoltassák magukat.

Virág Andrea szerint ebben nagy szerepe lenne a tiszta, világos kommunikációnak. Arra is rámutatott, az, hogy a kormány szerint csak az oltás véd meg a vírustól és más intézkedésekre nincs szükség, hamis biztonságérzetet kelthet az emberekben, hiszen az oltottak is lehetnek fertőzöttek és fertőzőek.

Ahogy Virág szerint az is hamis biztonságérzetet kelthet az emberekben, hogy a kormány azt kommunikálja, csak az oltás véd meg a vírustól és más intézkedésekre nincs szükség

„Nemcsak most, eddig is botrányosan rosszul, elégtelenül működött a tájékoztatás. Szelektált és titkolózó, leginkább a pozitív fejleményeket hangsúlyozták csak, ami félrevezető”

– ezt már Síklaki István szociálpszichológus mondta a lapnak.

Szerinte az különösen bicskanyitogató, hogy az orvosok, kórházigazgatók nem nyilatkozhatnak.

Úgy véli, az Operatív Törzs sem állt a helyzet magaslatán, de amíg üléseztek és tartottak tájékoztatókat, legalább úgy lehetett érezni, foglalkoznak a járvánnyal.

A szociálpszichológus szerint a társadalomra is nagy hatással van, ha az látszik, hogy a kormány már nem veszi komolyan a járványt, az emberek sem fogják, aminek súlyos következményei lehetnek.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek