Orbán beígérte az emelést az ápolóknak, de az egészben van egy kellemetlen csavar

Hoznak is ajándékot, meg nem is.

30 százalék helyett csak 21 százalékos béremelést kapnak az egészségügyi szakdolgozók, de még így is jócskán lemarad majd a bérük az orvosoké mögött — derül ki a 24.hu szerdai összeállításából.

Hiába hangzott el a kormányzati kommunikációban olyan sokszor az egészségügyi dolgozók 30 százalékos béremelése, Orbán Viktor már csak 21 százalékról beszélt a Kossuth rádióban.

Az emelésnél ugyanis nem a 2020-as illetményhez, hanem

a két évvel korábbihoz viszonyítanak

— írja a lap.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke szerint az egészségügyi rendszerből 25-30 ezer szakdolgozó hiányzik, ráadásul hiába sulykolják, hogy egy ápoló a 2016 előtti bérének két és félszeresét fogja keresni, ettől még a szakdolgozói bérek egyre jobbak leszakadnak az orvosi bérektől, a kezdő ápolói fizetés pedig így is alig lesz több, mint a bérminimum.

A kormány ugyan 2022 januárjától bevezetett 30 százalékos emelést kommunikált, de ezt a szakdolgozók nem az aktuális illetményükre kapják majd, hanem a 2018-asra:

így jön ki a 21 százalék,

amiről Orbán is beszélt. A bérminimumnál tehát alig keresnek majd többet a kezdő ápolók januártól.

A kamara elnöke aggasztónak tartja azt is, hogy míg tavaly decemberben az orvosi illetménybesoroláshoz képest a szakdolgozói 54 százalékot tett ki, idén március óta ez már csak 33 százalék, jövőre pedig majdnem 20 százalékig csökken.

„A kamara biztos abban, hogy így nem fogják tudni pályán tartani az embereket, nem várható, hogy növekvő érdeklődés legyen a főiskolai, egyetemi szakdolgozói képzésekre, és még több szakterület ellátása lehet problematikus”

— írja a lap. A kamarai elnök arra is rávilágít, hogy a szakdolgozóknál most 40 százalékkal kevesebb egy kezdő bére, mint egy nyugdíj előtt állóé: az orvosoknál ez az arány 195 százalék.

 

Valódi Hírek