Kitört a botrány: Magyarország miatt is perli az Európai Parlament az Európai Bizottságot

Nem várnak tovább.

Az Európai Parlament elnöke felkérte a Parlament jogi szolgálatait, hogy készítsék elő azt a pert, amelyet az Európai Bizottság ellen a jogállamisági mechanizmus alkalmazásának elmulasztása miatt akarnak elindítani – írja az EUrológus David Sassoli az EP illetékes vezetőinek küldött levele alapján.

A levélben Sassoli a Parlament jogi bizottságának azon határozatára hivatkozik, amelyben támogatják az eljárás megindítását.

A lépéssel egyetértett az európai parlamenti frakciók többsége.

Ugyanakkor a levelében Sassoli egyértelművé tette, a Parlament hajlandó visszavonni ezt a jogi eljárást, abban az esetben, ha a Bizottság alkalmazza a rendeletben biztosított lehetőségeket.

A jogállamisági eljárás lényege, hogy az Európai Bizottság javaslata alapján az uniós források visszavonhatók vagy csökkenthetők, ha a jogállamisági elvek megsértésével az adott tagállamban sérülnek az unió pénzügyi érdekei, vagy fennáll ennek a kockázata. A jogszabály megsemmisítése iránt Magyarország és Lengyelország pert indított az Európai Bíróságon, ahol jövő év elején várható ítélet – írja az EUrológus.

Az EP elnöke a döntést úgy kommentálta, a jogállamiságot megsértő uniós tagállamok szerinte nem kaphatnak uniós forrásokat.

„Tavaly a Parlament keményen harcolt egy mechanizmusért, amely ezt biztosítja. Az Európai Bizottság azonban eddig vonakodott használni. Az Európai Unió a demokrácia és a jogállamiság elveire épülő közösség. Ha ezeket veszély fenyegeti egy tagállamban, az EU-nak cselekednie kell ezek védelmében” – jeletette ki Sassoli.

(via EUrológus)

Valódi Hírek