Döntött az Alkotmánybíróság: Elbírálták a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos beadványokat

Mától nyilvános a határozat.

Magánszemélyek panaszt nyújtottak be az Alkotmánybíróságnak a járványhelyzet idején meghozott rendelkezésekkel kapcsolatban. Indoklásuk szerint aránytalanul előnytelen helyzetbe hozzák a jogszabályok azokat, akik egészségügyi kockázatok miatt nem oltatják be magukat a koronavírus elleni vakcinával.

Szerintük a rendkívüli jogrend alatt hozott intézkedések jelentős része az emberi méltósághoz való jogot korlátozza. Az Alkotmánybíróság egyetértett azzal, hogy

a veszélyhelyzet idején sem csorbulhatnak indokolatlanul a szabadságjogok.

Mindemellett az Ab kiemelte, hogy az oltottak és a fertőzésen átesettek nem alkotnak azonos csoportot azokkal, akik nem fertőződtek még meg, vagy pedig nem éltek az oltás lehetőségével. Márpedig az Alkotmánybíróság esetén diszkrimináció csak abban az esetben állna fenn, ha azonos csoportba tartozók között tennének különbséget a jogszabályok.

A döntésük szerint a koronavírus elleni védekezés tekintetében a szaktudományi álláspont a mérvadó, annak elvitatása pedig a testület hatáskörén kívül esik. A határozat szerint a beoltottak hozzájárulnak saját és közösségük, valamint a társadalom többi tagjának védelméhez, ezáltal pedig a járvány felszámolásához is.

Ezek alapján megállapították, hogy nincs összefüggés a szabályozás és az emberi méltósághoz való jog között. Kimondták, hogy

a kifogásolt rendelkezések alaptörvény-ellenessége fogalmilag kizárt„.

A döntés október 5-én kelt, de csak 19-én lett nyilvános a dokumentum.

(Alkotmánybíróság nyomán)

Valódi Hírek