Semjén most épp az online gyógyszervásárlást akarja tönkre vágni egy törvényjavaslattal

A javaslat szerint a jövőben már csak gyógyszerészek vihetnék házhoz a vény nélküli termékeket.

Gyakorlatilag ellehetetleníti a gyógyszerek távvásárlást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes parlamentnek benyújtott minapi törvénymódosítása – írja péntek reggel a Népszava.

A lap azt írja, a törvényjavaslattal

azt akarják megtiltani, hogy az orvosságokat csomagküldő szolgálattal rendeljék házhoz.

A javaslat szerint 2022-től bármilyen gyógyszert kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói (gyógyszerész vagy szakasszisztens) vihetnek házhoz.

Ez a szabály eddig a vényköteles készítményekre vonatkozott. A vény nélküli termékeket viszont bárki megrendelhette, így a betegek akár 30-60 percen belül hozzájuthattak.

Az Inspira Visionary Research gyógyszerpiaci elemző cég legutóbbi reprezentatív kutatásában kimutatta, a vásárlók csaknem harmada vett az elmúlt évben gyógyszertári terméket az interneten. A járvány alatt pedig

tízből négyszer az interneten, míg hatszor a gyógyszertárban vásárolták

például vitaminokat, immunerősítőket, étrendkiegészítőket és vény nélkül kapható gyógyszereket.

A javaslat indoklása szerint a módosítást a gyógyszerészek köztestülete betegbiztonsági okokból kérte. A Népszavának nyilatkozó szakértők szerint viszont nincs másról szó, mint a vény nélküli szerek piacának újraosztásáról.

Az egyik webpatika hálózat, a Sipo Patika tulajdonosa, Harmattha Levente a lapnak a tervezett módosítással kapcsolatban azt mondta:

„A negyedik Covid-hullám árnyékában megtiltani, hogy a csomagküldő szolgálatok közreműködésével, de személyes kontaktus nélkül szabadon forgalmazható termékekhez jussanak a betegek, felelőtlen magatartás, ami életeket veszélyeztethet”.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek