Orbán úgy tudja, Nyugaton az a felfogás, ha hiányzik egy német, jó lesz helyette egy afrikai

Szerinte a határokat nem lehet plüssmacikkal és virágcsokrokkal megvédeni.

„A negyedik hullám lassan bekeríti Magyarországot, Romániában, ahol csak 29 százalékos az átoltottság, riasztó a helyzet, megteltek a kórházak” – indított Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

A miniszterelnök hozzátette, a román-magyar határhoz közeli két kórházból 50 beteget vettek át.

Orbán ezt követően arról beszélt, hogy szerinte

a harmadik oltás felér egy életbiztosítással, és ő is a hétvégén fogja megkapni a harmadik adagot.

„Jó, ha van az ember zsebében egy maszk, és ha úgy látom, hogy érdemes, felveszem. Kérek mindenkit, hogy ezt fontolja meg, de ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy ez megvéd. Az oltás véd meg „

– tette még hozzá.

A Nemzeti Oltógyárral és a Szputnyik V vakcina gyártásával kapcsolatban arról beszélt, hogy idegesíti, ha a 67. percben valaki elkiabálja az eredményt egy focimeccsen.

„Minden reményünk megvan, hogy legyen saját fejlesztésű vakcinánk”

– mondta Orbán, aki szerint a magyar vakcina legalább olyan jó lesz, vagy esetleg még jobb, mint a többieké. Ugyanakkor Orbán szerint érdemes megfogadni Szijjártó Péter külügyminiszter javaslatát, és más típusú vakcinákat is kell fejleszteni Debrecenben.

Arra a kérdésre, hogy „Brüsszelben miért beszélnek a kötelező kvótáról”, Orbán Viktor elmondta, ez azért van, mert a nyugat-európai emberek nem bíznak magukban.

„Nem bíznak abban, hogy a népesedési problémákon úrrá tudnak lenni” – vélekedett a kormányfő, aki szerint a nyugati asszonyok és férfiak feladták, hogy saját gyerekeket hozzanak világra, ezért ők már nem képesek arra, hogy biológiailag fenntartsák magukat.

„Hiányzik egy német? Jó lesz helyette egy afrikai. Darab, darab” – Orbán szerint így gondolkodnak Nyugaton.

Ezzel szemben a magyar fiatalok akarnak gyereket, „többet is, mint amennyit vállalnak”, ezért Magyarországnak nem lenne szüksége migránsokra és bevándorlókra.

Szerinte ehhez az akadályokat kell elhárítani, és nem „migránsokat” betelepíteni. Ugyanakkor szerinte a migráció kérdésében németté váló Nyugat-Európa ránk akarja kényszeríteni a felfogását, holott „ez tőlünk olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől”.

Orbán szerint ezért többek között Görögországgal és a közép-európai országokkal együtt ellensúlyt akarnak képezni a „német Európa koncepciójával szemben”.

A miniszterelnök ezt követően hosszan, történelmi példákat felhozva beszélt arról, hogy Nyugat-Európa mindig „ütközőzónaként” kezelte Magyarországot, és most is ezt szeretnék tenni.

„Mi állítsuk meg a támadást, miközben ők ékik kényelmes életüket”

– mondta Orbán, hozzátéve, Közép-Európa nem számíthat Nyugat-Európára, és rajtunk kívül senkinek sem érdeke, hogy ez a régió sikeres legyen.

Az interjús beszéd utolsó témaköre az emelkedő energiaárakról szólt. Ezzel kapcsolatban Orbán arról beszélt, hogy a 2010-es kormányváltás után évekig csatáztak Brüsszellel, hogy bevezethessék a rezsiárszabályozást.

Elmondása szerint a Parlamentben is mindig amellett érvel, hogy „a rögzített ár megvéd bennünket”. Ezzel szemben az ellenzék, a „Gyurcsány-féle erőcsoport” szerinte azt szeretné, hogy bevezessék a piaci árakat, és ezzel egy átlagos család rezsije évente 300-400 ezer forinttal emelkedne.

„Bécsben ma az áram ára több mint duplája a budapestinek, Berlinben háromszor annyit fizetnek. A gáz ára Berlinben duplája, Bécsben a háromszorosa a magyarnak” – sorolta Orbán, azt nem említve, hogy a fizetések is legalább ennyivel magasabbak ezekben az országokban.

A klímavédelemmel kapcsolatban arról beszélt, hogy az fontos és tovább kell folytatni a küzdelmet, Brüsszel viszont tovább akarja emelni az adókkal az energiaárakat.

„Szerintünk azonban ennek az árát nem az emberekkel kellene megfizettetni. A V4-ek semmiképpen nem járulnak hozzá ehhez a jövő heti uniós csúcson”

– közölte Orbán, aki szerint a magasabb adókat Nyugaton nem a multikra vetnék ki, hanem többek között azokra az emberekre, akik autót használnak

„Ma egy olyan kultúra alakult ki a nyugat-európai országokban, hogy a politikusoktól nem azt várják el, hogy vezessenek, hanem hogy az európai intézmények munkáját menedzselgesse, az erős vezetőből ugyanis baj is lehet. Van ebben némi igazság.

De amikor a dolgok rosszul mennek, például kialakul a migrációs nyomás, akkor nem lehet a megszokott mókuskereket taposni.

Virágcsokrokkal, plüssmacikkal nem lehet megvédeni a határokat”

– mondta Orbán, szerinte ugyanis az az elvárás a rendőrök és katonák felé, hogy védjék meg a határt, és ezt kell betartani.

Az interjút végül azzal zárta, hogy újonnan megismételte: „A járványok és migrációk korát éljük”.

„Ha a rezsiár nő, meg kell fékezni, és meg kell védeni a családokat. A járványt nem megérteni kell, hanem megfékezni az oltásokkal”

– jelentette ki Orbán Viktor.

Valódi Hírek