Kiderült: Két magyar EP-képviselő szerepel egy nemzetközi szervezet listáján

Emiatt azonban nincs okuk büszkeségre.

A 705 európai parlamenti képviselőnek összesen 27%-a nyilatkozott 3,9 millió és 11,5 millió euró közti külső — tehát nem a képviselői fizetéséből származó — bevételről. A Transparency International nevű szervezet

összegyűjtötte azon EP-képviselők listáját, akiknek a legnagyobb a mellékkeresetük.

A Transparency International az Európai Unió Integrity Watch adatbázisából gyűjtötte ki a politikusok pénzügyi nyilatkozataiból származó adatokat, eszerint az elmúlt időszakban 23 politikus növelte a jövedelmét. Megállapították továbbá, hogy 39 uniós politikus évente több mint 100 ezer eurót is kereshet melléktevékenységből.

A nemzetközi szervezet felhívja a figyelmet, hogy ennél is magasabb lehet ezen politikusok külső forrásból származó bevétele, ugyanis a felmérés a politikusok önbevalláson alapuló nyilatkozatára épül. A becslések között nagy eltérések vannak, ugyanis a képviselőknek nem kell pontos összeget megadnia, csupán egy intervallumon belül kell megjelölniük a külső keresetük mértékét.

Az összegzés alapján a lengyel néppárti Radoslav Sikorski rendelkezik a legnagyobb külső jövedelemmel, ugyanis 12 megbízásból 588 ezer és 804 ezer euró közti összeghez jut havonta. Forintra átszámítva havonta több mint 3 millió forintot keresnek az EP-képviselők.

A legtöbb külső anyagi forrással rendelkező 39 képviselő között két fideszes politikus is van: Trócsányi László és Schaller-Baross Ernő holtversenyben a 29. helyen szerepel. Ez alapján a

két fideszes politikus havi 8,6 millió és 43 millió forint közti extra jövedelemmel rendelkezik,

amelyeket az európai parlamenti fizetésükön kívül kapnak.

Schaller-Baross nyilatkozatából kiderül, hogy a Habsburg Ottó Alapítvány felügyelőbizottsági tagjaként, valamint a Millenáris Alapítvány kuratóriumának tagjaként havi 1000 és 5000 euró közti díjazást kap. Trócsányi egyetemi tanárként, továbbá a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagjaként szintén havi 1000 és 5000 euró közti összeget kap.

A Transparency szerint nem zárható ki, hogy a külső bevétellel rendelkezők európai parlamenti megbízatását befolyásolják külső tevékenységeik. Az EP nemrég létrehozott egy etikai testületet, amely az összeférhetetlenségeknek is véget vethet.

A választott európai parlamenti képviselők jelentős mellékjövedelme mindig magában hordozza az összeférhetetlenség kockázatát. Ahol maga a mellékjövedelem jelentősen meghaladja a parlamenti juttatást,

felmerül a kérdés, hogy mi a mellékállás?

— tette fel a költői kérdést Daniel Freund, az Európai Parlament német zöldpárti képviselője.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek