Gyalázatos szöveget tolt le Novák Katalin 44 ország képviselői előtt egy holokausztról szóló svéd rendezvényen

Mindig van lejjebb.

A svédországi Malmőben 44 ország tette tiszteletét egy holokauszt témájú emlékrendezvényen. Ennek során az országok képviselői a zsidósággal kapcsolatos kihívásokról és az antiszemitizmus problémáiról is szót ejtettek.

A Népszava beszámolója szerint a Remember – React nevű rendezvényen Novák Katalin felszólalása jelentősen kitűnt a többi beszéd közül, ám nem pozitív értelemben. A felszólalók általában az országok előtti kihívásokról, az online térben is egyre inkább elharapózó antiszemitizmusról beszéltek, de sok esetben holokauszttúlélők is felszólaltak, elmesélve élettörténetüket.

Ezzel szemben

Novák kampánybeszédnek beillő monológot tartott a rendezvényen.

A miniszter veszélyesnek nevezte, hogy a baloldali pártok összefogtak a szerinte még mindig nyíltan antiszemita Jobbikkal, és emiatt nemzetközi tiltakozást vár az országok képviselőitől. Természetesen mindez a 2022-es országgyűlési választásokat megelőző fél évben jutott eszébe.

Ez azért érdekes, mert a magyar kormány minden alkalommal a nemzeti szuverenitás megsértésének tartja, ha egy másik ország véleményezi a magyar belügyeket, ezzel beavatkozva a belpolitikába a magyar kabinet szerint. Ezzel szemben a rendezvényen

arra szólította fel az államok vezetőjét, hogy hallassák hangjukat a magyarországi politikai élettel kapcsolatban.

Jelentős ellenpontot jelent a magyar kabinetvezető beszédéhez képest Stefan Lövfen svéd miniszterelnök felszólalása. Ő arról beszélt, hogy az antiszemitizmus politikai oldalaktól függetlenül jelen van. Önkritikusan megjegyezte, hogy a zsidóellenesség Malmőben is jelen van, ennek ellenére elmondta, hogy a megoldást az adja, hogy felveszik a kesztyűt a jelenséggel szemben.

A svéd vezetés egy új holokausztmúzeum építését is megígérte. Az Egyesült Államok 1 millió dollárt ajánlott fel, amelyet az észak-afrikai és a Közel-Keletről érkező gyűlöletbeszéd visszaszorítására fordítanak.

A jelenlévők között konszenzus volt abban a kérdésben, hogy többet kell tenni a zsidóság érdekében. A legkevesebb ígéret a magyar delegáció részéről érkezett, helyette bizarr kampánybeszédet kaptak a jelenlévők.

Soha nem tett annyit magyar kormány a zsidó közösségért, mint az elmúlt 12 évben” — hangzott el a magyar videóban, amely

tervek helyett sikerpropagandát tartalmazott.

Ebben mindössze annyi szerepelt, hogy a kormány fellép az Izrael-ellenes bojkott ellen, kiáll a vallásszabadságért és közös emlékművet hoz létre a szerb kormánnyal Bor városában, a volt koncentrációs tábor helyén.

Egyedüli kézenfogható ígéretük, hogy folytatják a zsinagógák és zsidó temetők felújítását. Magyarországon szerinte továbbra is biztonságban élhetnek a zsidó polgárok, miközben a Mazsihisz elnöke, Heisler András szerint még bőven lenne mit tennie a magyar kormánynak az antiszemitizmus visszaszorításáért.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek