A Kúriához fordul a Pedagógusok Szakszervezete: Többnapos sztrájkra készülnek az áldatlan állapotok miatt

Ha a kormány nem tesz azonnali lépéseket a körülmények javításáért.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Spirit FM Partvonal című műsorában elmondta, egyre több közoktatási és köznevelési intézményben jelenik meg a koronavírus. Elmondta, a pedagógusok fel vannak készülve arra, hogy egyik napról a másikra átálljanak a digitális oktatásra.

A szakszervezet alelnöke kifejezte, az egészségügyi és szociális ágazat mellett a pedagógusi szakma is alulfinanszírozott. Ennek ellenére szerinte ez a három ágazat hozta a legnagyobb áldozatokat a járvány elleni védekezés oltárán. Gosztonyi úgy tudja,

az egészségügy után a pedagógusi szféra szenvedte el a legtöbb halálos áldozatot a koronavírus miatt.

Több mint 140 kollegát veszítettünk el másfél év alatt. Ebből hivatalos adat még csak tavaly december 31-ig van, beadtuk az újabb közérdekű adatigénylésünket, amelyben 2020. január 1-től június 30-ig ugyanazokra az adatokra kérdezünk rá” — mondta, hozzátéve, hogy a második és a harmadik hullám végének, valamint a harmadik hullámnak az adatai ebben nincsenek benne.

A PSZ alelnöke elmondta,

átfogó bérrendezést kérnek az oktatásban dolgozók számára.

Rögzíteni szeretnék, hogy a minimálbérhez az általános iskolai végzettséggel dolgozók munkáját, a középfokú végzettséggel dolgozókét a garantált bérminimumhoz, a felsőfokú végzettségűekét pedig a diplomás minimálbérhez kössék.

Azt mondta, ahhoz, hogy 200 ezer forint legyen a pedagógusok minimálbére, majdnem 100%-os béremelésre lenne szükség. Úgy látja, amíg a kormány szándékosan rombolja a pedagógusok imidzsét, addig nehéz lesz pedagógust találni. Szerinte ahhoz, hogy visszatérjenek a pedagógusok a pályára, kiszámítható jövőképre és megbecsülésre van szükségük.

Gosztonyi azt mondta a bértárgyalásokkal kapcsolatban, hogy szerdán várja őket a helyettes államtitkár. Kijelentette, hogy ha az elégséges szolgáltatásokról vita lesz a felek között, akkor bíróság fog dönteni a kérdésben.

Abban az esetben, ha a sztrájkkérelmüket elutasítják, csak jogerős bírósági végzéssel fognak tudni lépni. Az alelnök úgy gondolja,

a választásokig már nem lesz többnapos sztrájk, kivéve, ha a Kúria előbb dönt a javukra.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek