Magyar György: Az, ami az elmúlt egy hétben történt, megcsúfolta az előválasztás eredeti gondolatát

A Civil Választási Bizottság elnöke szerint Karácsony kiszállása rossz üzenettel bír a választók felé.

„Vasárnap reggel várhatóan a legnagyobb rendben kezdődhetett meg az ellenzéki előválasztás második fordulója,

ami viszont az utóbbi napokban folyt, az szerintünk megcsúfolása az eredeti gondolatunknak.

Magam úgy véltem, hogy az egyéni ambíciók helyett a közös cél a NER leváltása, de erről mintha egyre kevesebb szó esett volna”

– írja Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke a Mi nem így képzeltük az előválasztást című blogbejegyzésében.

Az elnök hozzátette, a szavazólapokat már kinyomtatták, így senki se lepődjön meg azon, hogy az íveken a DK-s Dobrev Klára és a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatta Márki-Zay Péter mellett Karácsony Gergely neve is ott van.

Az LMP, az MSZP és Párbeszéd által támogatott főpolgármester ugyanis pénteken jelentette be a visszalépési szándékát, és azt, hogy a továbbiakban a jobboldali Márki-Zay Pétert támogatja.

„Így nincs más megoldás, mint hogy egyenként kell törölni a nyomtatványokról a budapesti főpolgármestert”

– írja az ügyvéd, aki szerint egyelőre nem tudni, hogy Karácsony visszalépése milyen hatással lesz az előválasztási aktivitásra.

„Magam elképzelhetőnek tartom, hogy a budapesti főpolgármester kiszállásának olyan üzenete lesz az ellenzéki szavazók egy részének, hogy minek a második körben elmenni előválasztani, mert az egyszerű, hétköznapi polgárok úgysem tudják befolyásolni az eseményeket, a közélet alakulásáról valójában továbbra is főleg a politikusok döntenek.

Így jobban örültem volna annak, ha a második előválasztási fordulóban mindhárman megmérettetik magukat”

– fogalmazott Magyar György, aki azzal folytatta, nem tudja szó nélkül hagyni, „ha most az előválasztás, mint az ellenzék 2010 óta legígéretesebb politikai innovációja hitelességét bárki aláássa”.

„Magam is egyike voltam azoknak, akik az ellenzéki összefogás mellett érveltek, ami megvalósulni látszott, de eszünkbe sem jutott, hogy homok kerülhet a gondosan kimunkált gépezetbe. A budapesti főpolgármester visszalépése ugyanis

magának az előválasztás ethoszának nem tesz jót, és ez a választót nem fel-, hanem inkább leértékeli”

– írta bejegyzésében az elnök, aki szerint az ugyanakkor jó hír, hogy mind a 106 kerületben lesz jelöltje az ellenzéknek.

„Ami viszont az utóbbi napokban folyt, az szerintem megcsúfolása az eredeti gondolatunknak.

Mi úgy véltük, hogy az érintett politikai szervezetek által konszenzussal elfogadott rendszer működni fog, ám csalatkoztunk. Pedig a játékszabályok világosak voltak: a miniszterelnökjelölt-jelöltek kiválasztása kapcsán két fordulót tartanak, ha az első körben senki nem szerzi meg a szavazatok több mint ötven százalékát.

A megállapodás szerint az a három politikus mehetett volna tovább, aki megkapja a voksok legalább 15 százalékát”

– folytatta Magyar, aki azt gondolta, az első forduló után minden az eredeti tervek szerint alakul majd.

„Azt gondoltam, hogy a folyamat rendben megy tovább, és az egyezségnek megfelelően majd dönthetnek a polgárok, s kellő mérlegelés után határozhatnak arról, hogy kinek szavaznak bizalmat. (…)

Az utóbbi napok eseményeinek tükrében – bár a pártoktól független Civil Választási Bizottság vezetőjeként senki feje felett nem akarok pálcát törni – felvetődik bennem: az ígéretes hatpárti összefogást nem veszélyeztetik-e személyes ambíciók”

– írta az elnök, aki úgy vélte, Karácsony visszalépése kétségkívül legitim döntés, viszont

„szerencsésebb lett volna betartani az eredeti játékszabályokat, és a választók bölcsességében bízni, akik jutalmazni, de büntetni is tudnak. Mi nem így képzeltük el az előválasztást, mert számunkra a közbeszéd jó értelemben vett tematizálása, a választók mozgósítása és a jelöltek legitimálása volt a legfontosabb cél.”

Az ellenzéki előválasztás második fordulója várhatóan október 16-án, szombaton zárul.

Magyar György teljes bejegyzését pedig itt tudod elolvasni.

 

Valódi Hírek