Kritizálta a Vidnyánszky-maffiát, kirúgták a Színművészeti oktatóját

A bíróság mondta ki elsőfokú ítéletében.

A bírósági ítélet szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítványi modellel szemben megfogalmazott kritikája miatt, megtorlásként rúgták ki az SZFE az egyik oktatóját, Faur Annátközölte pénteken a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

A jogvédő szervezet közleményében azt írja, Faur Anna 2017 óta dolgozott az SZFE-n kutatóként, majd oktatóként. Emellett többek között felkérték a részvételre abban a kutatásban is, amelynek célja a teljes dráma- és médiaoktatás megreformálása volt.

Szerződése 2020 februárjában lejárt, akkor – kétéves ikergyermekeire és a vírushelyzetre tekintettel – úgy döntött, hogy egy időre otthon marad.

Tavaly szeptemberben az egyetem újra szerződést kötött Faurral, már az új alapítványi modell keretei között.

Az új szerződés – a korábbi munkaviszony dacára – próbaidőt is tartalmazott, az SZFE vezetése ezt használta ki, hiszen

próbaidő alatt nem kell indokolni a felmondást.

Az oktató azonban meg volt győződve arról, hogy azért mondtak fel neki, mert részt vett a FreeSZFE mozgalomban, az egyetem dolgozói sztrájkjában, és filmet is forgatott az egyetemfoglalás eseményeiről.

Ezt igazolta a bíróság pénteken kimondott elsőfokú ítélete is. Eszerint az SZFE dolgozóinak sztrájkja a véleménynyilvánítás egy sajátos formája volt,

Faur Annát pedig azért távolították el az egyetemről, mert ebben a véleménynyilvánításban részt vett, kiállva a munkáltatóval szemben

– írta a TASZ.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek